Искров: Без политическо решение КТБ не може да отвори
Искров: Без политическо решение КТБ не може да отвори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката, заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров.

Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери да дойдат, да сипят една торба пари в размер на 6,5 млрд., да ги преведат по сметките в централната банка. Съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката, каза още той. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чиито имидж ние се опитваме да пазим, това е държавният резервен фонд на султаната на Оман от самото начало до назначаване на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решение на Народното събрание, посочи Искров.

БНБ и нейният управител в частност винаги от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Неслучайно работихме и събота, и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците, заяви управителят на БНБ.