За пет години военният бюджет се удвоява
За пет години военният бюджет се удвоява / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Готова е „Националната програма България в НАТО и европейската отбрана 2020”, информира „24 часа”. Тези дни той е бил представен на президента Росен Плевнелиев, обсъден е в неправителствени организации. В сряда проектодокументът влиза в Министерски съвет.

Програмата бе изготвена на базата на визия „България в НАТО и европейската отбрана 2020”, която предизвика скандал с постановката, че Русия е заплаха за националната ни сигурност и че Москва води хибридна война срещу нас.

В програмата обаче липсва политическа част, в нея не се говори за рискове и заплахи. Същността са основните проекти за модернизация, които трябва да повишат значително бойните способности на въоръжените сили.

Парите за отбрана трябва да се увеличат почти двойно до 2020 г. Те тръгват от 1,2 млрд. лв. за догодина и стигат до почти 2 млрд. лв. през 2020 г.

Списъкът на основните проекти за модернизация се води от придобиването на нов тип многоцелеви изтребител. Заложени са 8-10 машини, предвидените пари са към 570 млн. лв. За сравнение ексминистрите на отбраната Аню Ангелов и Ангел Найденов разчитаха на поне 800 млн. лв. На второ място е модернизацията на минимум две фрегати от клас Е-71, които купихме на старо от Белгия без съвременно въоръжение.

Модернизацията на три батальонни бойни групи е поставена на трето място. Тези групи са изградени на базата на усилени механизирани батальони от карловската и старозагорската бригада.

Сред проектите са и придобиване на нови 3D радари и модулни патрулни кораби. Предвижда се реализацията на проекти за киберзащита и за развитие на техническите системи за стратегическо разузнаване. Програмата предвижда и създаване на специален фонд за превъоръжаване на армията. В него ще влизат средствата, които МО получава от продажби на излишни имоти и стара военна техника, и печалбата на търговските дружества - примерно от холдинг „Терем”.

Заложено е солидно съфинансиране от страна на НАТО при покупка на съвременна бойна техника. За целта повечето проекти ще минават през специализирани агенции на алианса, което не само ще сведе корупционния риск до минимум, но и ще намали цените на доставките, твърдят експерти. За по-добра координация при използване на родните военни заводи за превъоръжаването на армията в началото на октомври ще бъде свикан индустриален форум, казаха още от Министерството на отбраната.