Сблъсъци в Шотландия наложиха намеса на силите на реда
Сблъсъци в Шотландия наложиха намеса на силите на реда / снимка: БГНЕС

Сблъсъци на активисти от съперничещите си лагери станаха в петък вечерта в Глазгоу - градът, който гласува с голямо мнозинство за независима Шотландия на референдума, съобщи репортер на радио Би Би Си Шотландия.

На широкия Джордж скуеър, главния площад на града, се разгоря конфликт между различни групи активисти. Не е известно какво е поставило началото на инцидента. През деня ситуацията на площада беше спокойна, предаде ИТАР-ТАСС.

На място са били разгънати полицейски сили, които са подготвени за борба с масовите безредици. Пазителите на реда поискаха от скандиращите лозунги и развяващи знамена да се успокоят.

„Полицията е много… над площада лети полицейски хеликоптер. Пристигат допълнителни сили на полицията със специално оборудване”, предава Би Би Си. „От едната страна са знамената и лозунгите на лоаялистите, от другата - привържениците на независимостта”, предава радито.

Най-големият шотландски град гласува тотално за независимостта. В общо четири административни единици в Шотландия (от 32) привържениците на независимостта са повече от противниците й. Именно на Джордж скуеър се провеждаха най-големите в страната митинги на привържениците на независимостта.

Журналистка от новините на Би Би Си съобщи, че сблъсъците не са между гласувалите с „Да” и „Не” на референдума, а между хулигани, искащи да се бият.

Глазгоу е третият по численост на населението във Великобритания (след Лондон и Бирмингам).

Източник: БГНЕС