Надежда за спиране на огъня в Украйна
Надежда за спиране на огъня в Украйна / снимка: БГНЕС

След шестчасови преговори в Минск членовете на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня, принципна договореност за което бе постигната на 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи след преговорите бившият президент на Украйна Леонид Кучма, документът предполага, че "прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо".

Също така, продължи той, се предвижда "подразделенията и бойните формирования на страните да останат на позициите към 19 септември, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия в рамките на ден".

"Меморандумът предвижда изтегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм, на разстояние не по-малко от 15 км от всяка страна", каза Кучма.

Освен това в меморандума се говори и за "забрана за поставянето на нови минно-взривни заграждения, забрана за полети на бойна авиация, в това число на безпилотни комплекси с изключение на апарати на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)".

В документа също така е предвидена и "забрана за разполагането на тежко въоръжение и военна техника в района на населени места".

Задачата да следи за изпълнението на постигнатите споразумения е възложена на ОССЕ. Кучма съобщи, че в хода на днешното заседание в Минск е взето решение "за разгръщане в зоната на прекратяване на огъня на мисия на ОССЕ в рамките на ден и изтегляне на всички чуждестранни бойни формирования от всяка от страните при мониторинг от страна на ОССЕ".

В отговор на въпрос за размяната на военнопленници, Кучма подчерта, че "това бе и си остава главен въпрос". "Този процес върви, ще продължим работата по-активно, всички страни са заинтересовани от това този процес да продължи", каза бившият президента на Украйна.

По думите на руския посланик в Киев Михаил Зурабов след примирието от 5 септември вече са освободени от двете страни по 120 военнослужещи.

Министър-председателите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, Александър Захарченко и Игор Плотницки, заявиха, че въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан, но страните ще се върнат към тази тема.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза от своя страна, че "ние имаме свое мнение, а Украйна свое". "Всеки от нас разбира по свой начин закона за особен статут на Донбас. Когато законът бъде приет, тогава и ще го обсъждаме", каза Захарченко.

Плотницки посочи, че след подписването на протокола от 5 септември за прекратяване на огъня "в някои случаи имаше нарушения".

Първият вицепремиер на Донецката народна република Андрей Пургин заяви пред ИТАР-ТАСС, че приетият документ дава надежда за пълно прекратяване на огъня.

Председателят на Върховния съвет на Луганската народна република Алексей Карякин каза от своя страна, че следващата среща на Контактната група за Украйна може да се състои още след седмица.

Източник: БТА