София Лорен на 80 години
София Лорен на 80 години / Gulliver/Getty Images

Националната киноикона на Италия София Лорен днес навършва 80 години,
съобщи ИТАР-ТАСС. Тя отказа да даде интервю по повода, но отговори на всички въпроси, като издаде мемоарите си "Вчера, днес и утре - моят живот".

В книгата София Лорен разказва как от бедно момиче се е превърнала в богата звезда и споделя стари снимки, писма, бележки от звезди като Кари Грант, Франк Синатра, Одри Хепбърн, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни. Тя предлага и много пикантни истории, например как е отхвърлила опитите за сближаване на Марлон Брандо само с един бесен поглед и как Кари Грант й е казал да се молят да вземат правилното решение, когато започнали да се влюбват на снимачната площадка.

Книгата е като справочник "кой кой е" в световното кино от предишните 60 години. Заглавието й е от комедийна антология в три части от 1963 г., режисирана от Виторио де Сика, в която София Лорен играе три различни роли. С главата "утре" тя сякаш иска да каже, че кариерата й още не е приключила.

Актрисата вече живее предимно в Швейцария. В Италия тя ходи при специални поводи, например, когато получи наградата "Давид на Донатело" за принос в киноизкуството през юни. Това е нейната десета статуетка "Давид" в богатата й колекция награди, сред които от кинофестивалите в Кан и Венеция, и два "Оскар"-а - от 1961 г. за ролята в "Чочарка", и от 1991 г. за цялостно творчество.

София Лорен на 80 години
netinfo

София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се ражда на 20 септември 1934 г. в болница за бедни в Рим. Тя е незаконна дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа. През детството си в селото Поцуоли, където живеят баба й и дядо й, често гладува. Виждайки, че е станала много красиво момиче, майка й я завежда в Рим и тя започва да работи като манекенка и да участва в конкурси за красота. На един такъв конкурс в началото на 50-те я забелязва Карло Понти, който е с 22 години по-възрастен от нея. Той й осигурява първите роли и гради кариерата й до края на живота си през 2007 г. Актрисата е много привързана към двамата си сина - Карло и Едоардо. Единият е талантлив диригент, а другият - режисьор.

Сред най-популярните филми на София Лорен са "Милионерката", "Графинята от Хонконг", "Брак по италиански", "Слънчогледи", "Един особен ден" и по-новият "Прет-а-порте". Тя се е снимала в над 100 продукции, като създава целия спектър роли - от бедна девойка до коронована особа и жена-вамп. Най-новият филм на София Лорен - адаптация на "Човешкият глас" от Жан Кокто, излезе миналата година.

София Лорен на 80 години
netinfo