Михаил Миков: БСП ще бъде непреодолимият фактор в управлението на страната
Михаил Миков: БСП ще бъде непреодолимият фактор в управлението на страната / DarikNews.bg

БСП ще бъде непреодолимият фактор в управлението на страната, заяви във Велико Търново председателят на партията Михаил Миков. Той е в старата столица, за да подкрепи местната листа на “БСП лява България” и за среща с актива и представители на БСП в местната власт. По думите на Миков великотърновската листа е най-силната, най-компетентната, най-симпатичната. „Кампанията ни е много динамична и най-вече близка до хората в малките населени места, за да може в непосредствен разговор да се видят какви са проблемите и да предлагаме техните решения. „БСП лява България” получава сериозна подкрепа от младите хора, от работещите, защото защитата на трудовите права е един от основните акценти в законодателната ни дейност досега, а и в перспектива така ще бъде”, каза Миков.

Колкото по-силни са доверието и подкрепата, които получаваме, толкова по-големи са възможностите за лява политика в управлението, добави той. "Държавата трябва да продължи да помага на най-бедните и да подкрепя бизнеса, за да се разкриват нови работни места. Хората не искат да се връща дясната политика в управлението, категоричен бе Миков.

Структурите на БСП по места са в пълна мобилизация, въпреки вялата и апатична кампания, което се води като цяло, заяви Миков. По думите му това се дължи на факта, че за година и половина това е третата национална кампания за общи избори. “Самите партии трудно намират нови идеи, които да залагат в своите платформи. Ние обаче има какво да надграждаме на базата на тази една година – по отношение на социалната политика и развитието на регионите”, посочи Михаил Миков. Той призна, че през последната година не е стигнало времето за реформиране на администрацията. “Необходима е много по-предприемчива и обърната към гражданите администрация и скъсяване на сроковете за различните административни процедури. Държавата трябва да продължи подкрепата си към местната власт и бизнеса, затова Публичната инвестиционна програма не трябва да бъде спирана при следващото управление”, каза още лидерът на БСП. Той разкритикува и действията на служебния кабинет по отношение на уволненията в изпълнителната власт и водените политики.

Служебното правителство спира важни проекти, а същевременно финансира такива, за които Европейската комисия има съмнения за провеждане на обществените поръчки, коментира Миков. По думите му служебното правителство далеч надхвърли функциите, за които е назначено. "Излиза че, служебният кабинет, казвайки че няма средства в бюджета, заделя един сериозен ресурс от 750 млн. лв. за дофинансиране на проекти, които би трябвало да бъдат довършени с европейски средства", посочи той. Според него спирането на средствата за проекти, свързани с инфраструктурата на малките населени места е част от дясната политика, която концентрира националните ресурси в няколко големи града.

Председателят на БСП посочи, че опитите на ГЕРБ да се разграничи от служебния кабинет са трудни, от една страна заради персоналния състав, от друга заради спирането на малки проекти, които са големи за населените места. "Апелирам хората ясно да разграничават какъв е подходът на лявата политика и какъв на дясната политика", каза Миков. Ние ще продължим да настояваме за бързо построяване на Южен поток, защото това са приходи в бюджета и работни места, строителството на АЕЦ"Белене" е належащо, защото бъдещето на българската ядрена енергетика няма алтернатива, смята той. Според Миков въпросът за коалирането на БСП ще започне да се коментира в изборната нощ.