Оръжеен завод близо до Донецк избухна след артилерийски обстрел
Оръжеен завод близо до Донецк избухна след артилерийски обстрел / снимка: БГНЕС, архив

Оръжеен завод под контрола на проруските бунтовници близо до източния украински град Донецк избухна след артилерийски обстрел. Това стана няколко часа след подписването на меморандум между бунтовниците и украинското правителство, предаде АФП.

Според кметството на Донецк заводът за взривни вещества номер 47 в северозападното предградие на града е бил улучен при артилерийски обстрел тази сутрин. Местен жител уточни, че взривните вещества в завода след това са предизвикали втора експлозия.

Главният склад с 2,5 тона експлозиви за щастие не е бил улучен. Заводът е понесъл сериозни щети, но няма жертви. Заводът от съветско време принадлежи на украинската държавна компания „Укроборонпром”. Сградата се намира в контролиран от бунтовниците район на десетина километра от летището на Донецк, което се държи от украинската армия.

Кметството увери в изявление, че експлозията не е повлияла на равнището на радиация или атмосферно замърсяване в Донецк. Експлозиите станаха след снощното подписване на меморандум между украинското правителство, Русия, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, целящ укрепване на сключеното на 5 септември примирие, отбелязва АФП.

В меморандума се предвижда създаване на 30-километрова буферна зона от двете страни на фронтовата линия.

Източник: БТА