Папа Франциск в Албания: Няма оправдание религията да се използва за насилие
Папа Франциск в Албания: Няма оправдание религията да се използва за насилие / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск осъди това, че екстремисти по света извращават религията, за да оправдаят насилието, съобщи АП. Светият отец каза това, пристигайки днес в Албания, балканска страна, в която християни и мюсюлмани бяха подложени на брутално религиозно подтисничество по времето на комунизма, но днес живеят и работят мирно, отбелязва агенцията.

Мерките за сигурност във връзка с посещението на папата са изключително сериозни след информации, че въоръжени бойци, които са се обучавали в Ирак и Сирия, са се завърнали и може да бъдат заплаха за папата. Ватикана настоя, че не се предприемат специални мерки за сигурност, но контактите на папа Франциск с тълпата бяха много по-различни от предишните му пътувания в чужбина, отбелязва АП.

Неговата кола с открит покрив премина по главния булевард, като не спря нито веднъж, за да може папа Франциск да поздрави вярващите, което прави обикновено. Той целуна само няколко бебета в края на пътя, когато приближи площада, където отслужи света литургия. Униформена албанска полиция образува кордон, за да държи настрана тълпата зад бариерите, докато собствените бодигардове на папата го следваха през цялото време. Министерството на вътрешните работи на Албания обеща максимална защита с участието на 2500 полицейски служители и увеличи патрулите на граничните пунктове.

В речта си папа Франциск заяви пред президента Буяр Нишани, албански официални представители и членове на дипломатическия корпус, че хармонията между религиите в Албания е "вдъхновяващ пример" за света, показващ, че съвместното съществуване между християни и мюсюлмани не само е възможно, но е и полезно за развитието на страната. Климатът на уважение и взаимно доверие между католици, православни и мюсюлмани е ценен дар за страната, заяви Франциск.

Това е особено важно в тези времена, в които автентичният религиозен дух се извращава от екстремистки групи и когато религиозните различия се изопачават и се превръщат в инструменти, каза папата.

Албанският президент Буяр Нишани благодари на папа Франциск за това, че е избрал Албания за своя първа европейска дестинация е каза, че това е историческо събитие за всички албанци. Между нас няма нетолерантност и екстремизъм, а взаимно уважение, предавано от поколение на поколение, каза той.

От атеистична страна ние се превърнахме в страна на религиозна свобода, подчерта албанският президент.

Източник: БТА