Хиляди руснаци протестираха в Москва срещу ролята на Кремъл в Украйна
Хиляди руснаци протестираха в Москва срещу ролята на Кремъл в Украйна / снимка: Guliver/Getty Images, архив

Хиляди хора се събраха в центъра на Москва на шествие в подкрепа на мира в Украйна и срещу приписваната на Кремъл роля във войната в източната част на страната, предадоха световните агенции.

Демонстрантите, сред които има известни лица от опозицията, носеха руски и украински знамена. Те преминаха по улиците на столицата, скандирайки: "Не на войната в Украйна", "Стига лъжи от Путин"и "Хунтата е в Кремъл, не в Киев". Последното е реакция на твърдението на Русия, че предишният президент на Украйна, проруски настроеният Виктор Янукович, е бил свален с преврат.

Сред участниците в демонстрацията бяха бившият руски премиер Михаил Касянов, опозиционният лидер Борис Немцов, бившият депутат Генадий Гудков и екоактивистката Евгения Чирикова, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това бе първата масова антивоенна демонстрация в Русия от началото на конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна преди пет месеца, отбелязва Франс прес. В демонстрацията са участвали 5000 души според полицията и "десетки хиляди" според организаторите. По оценка на репортер на Асошиейтед прес демонстрантите са били около 20 000 души.

В боевете в Източна Украйна са убити над 3000 души.

Украйна и западните страни обвиняват Русия, че помага на бунтовниците с хора и оборудване, което Москва отрича, отбелязва АП.

Демонстрации в подкрепа на мира в Украйна имаше и в други руски градове, но с по-малобройно участие, предаде ИТАР-ТАСС. В Екатеринбург шествието им бе посрещнато от някои местни жители с лозунги "Фашизмът няма да премине".

Контрадемонстрантите се държали шумно, но без да нарушават закона. Демонстрацията е преминала спокойно, съобщи местната полиция.

Източник: БТА