Химици създадоха материал, по-твърд от диаманта, но на цената на керамиката
Химици създадоха материал, по-твърд от диаманта, но на цената на керамиката / sxc.hu

В близко бъдеще в Русия ще започне промишленото производство на материал, който е по-твърд от диаманта, но струва колкото добрата керамика, съобщи ИТАР-ТАСС.

Учени от Технологическия институт за свръхтвърди и нови въглеродни материали от град Троицк ще представят пред експерти новото си изделие, съобщи завеждащият лаборатория на института Михаил Попов.

"Това ще е диск с диаметър и дебелина около сантиметър", разказва Попов. „Черен, много лек, с плътност от три грама на един кубичен сантиметър. И по-твърд от диаманта. Реже и надрасква всичко."

Новият материал ще даде възможност на учените да заменят техническите диаманти в инструментите за сондаж в твърди скали, за пробиване на бетон и т.н. с още по-здрави "остриета", които освен това ще могат да обработват и самите диаманти. Въпросните инструменти ще струват евтино.

Всичко това става възможно благодарение на откритието на Михаил Попов и неговите колеги, които създават преди повече от 20 години материала ултратвърд фулерит. Едва сега обаче те откриват метод за евтиното му производство, който позволява фулеритът и подобните на него материали да се използват при направата на инструменти и оборудване. Фулеритът се получава от молекули фулерен, или "молекула С60", всяка от които представлява сфера от 60 атоми на въглерода. От фелеренов прах се получава фолерит, като се подложи на високо налягане.

Сега колективът на Технологическия институт е намерил вещество-катализатор, позволяващо процесът да стане далеч по-евтин - това е въглеродният дисулфид /CS2/.