Картофите загниват заради дъждовете, има опасност за реколтата
Картофите загниват заради дъждовете, има опасност за реколтата / снимка: БГНЕС, архив

Картофите загниват заради дъждовете. Ще положим максимални усилия, за да извадим останалото от посевите тази година. Това съобщи за БГНЕС председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Венцислав Каймаканов.

Загниването и потъването на нивите с картофи започна още от самото им засаждане, тъй като климатичните условия са безжалостни тази година, каза Каймаканов.

Още при засаждането са загубени доста от посевите. Последните дъждове оказаха много голямо влияние на останалото от реколтата.

Председателят на НАК предупреди, че има голяма опасност за реколтата от картофи, независимо от това, че тя е била доста намалена от началото на майските дъждове. Опасността остава в сила, ако дъждовете продължат още 10-15 дни.

Масовото изваждане на картофи в страната започна в началото на септември. Според Каймаканов картофопроизводителите е трябвало вече да бъдат на финала по прибиране на реколтата, но дъждовете са ги забавили доста.

Засега производителите на картофи представят цена под 0,50 лв/кг. От години не познавам такова действие-нашите цени са ниски, а в магазините цените са в пъти по-високи и достигат до 1,00/ 1,20 лв/кг картофи, алармира Каймаканов.

Той добави, че има внос на картофи от Германия, Полша и Холандия. Техните земеделски производители получават това, което са заслужили, тъй като себестойността там е много по-ниска от нашата, каза още Венцислав Каймаканов.

Източник: БГНЕС