Еврокомисията е готова да обсъди с Русия „Южен поток”
Еврокомисията е готова да обсъди с Русия „Южен поток” / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия е готова да обсъди тази седмица с Русия въпроса за строежа на газопровода „Южен поток”, включително за допускането на отстъпки от законодателството на Европейския съюз при изпълнението на проекта. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде бТВ.

„Винаги сме били готови да обсъждаме „Южен поток” и в случай, че инициаторите на проекта биха поискали отстъпки, ще разгледаме този въпрос”, посочи тя. Все пак тристранната среща в петък в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна, уточни Холцнер.

Тя опроверга информацията, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу „Газпром”, като уточнени, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение. Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава.

Проверката започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо осем страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията.

ЕК съобщи днес, че в Киев утре ще се проведе среща на министрите от Енергийната общност. На срещата, съпредседателствана от Йотингер и украинския министър Юрий Продан, ще бъде обсъдена европейската енергийна сигурност.

В петък в Берлин предстои среща между представители на Русия и Украйна, в която Йотингер ще бъде посредник в търсенето на решение по спора между Киев и Москва за цените на газа, доставяна от Русия на Украйна, както и по въпроси, свързани с преноса на руски газ през украинска територия.