1000 компании „за” плащането заради замърсяването с въглероден диоксид
1000 компании „за” плащането заради замърсяването с въглероден диоксид / снимка: Guliver/Getty Images

Над 1000 компании и 73 страни подкрепят идеята за установяване на система за плащане на въглероден данък заради емисиите на въглероден диоксид или на система за разменни квоти за вредни емисии, чрез които фирмите „купуват право да замърсяват”, предаде АФП, като се позова на съобщение на Световната банка.

Според президента на банката Джим Йон Ким тази подкрепа изпраща на света силен сигнал в навечерието на среща на върха по въпроса за климатичните промени, която ще се състои в централата на ООН в Ню Йорк и ден след големи демонстрации в целия свят, призоваващи международната общност да вземе мерки в борбата с глобалното затопляне.

В новосформирана коалиция влизат големи замърсители като Китай, ЕС и Русия, както и големи имена в бизнеса като Бритиш петролиъм, Статоил, АрселорМитал, Алианц, Пфайзър и др. САЩ, най-големият потребител на петрол в света, обаче не е в списъка на страните и компаниите, подкрепящи идеята. От списъка засега отсъстват и големи петролни компании като Ексънмобайл, КонокоФилипс, Тотал и Шеврон.

Точни предложения относно системата, подкрепяна от страните и компаниите, ще бъдат направени след срещата на върха утре и преди идната среща на върха за климатичните промени, предвидена през 2015 г. в Париж, посочва съобщението на Световната банка.

Система за разменни квоти е в сила в ЕС от 2005 г., но тя се сблъска с редица проблеми, свързани с рязък спад в куса на тон въглероден диоксид и с широкомащабни измами.

Източник: БТА