Близнашки: Историята на свободните народи никога не се пише от случайността
Близнашки: Историята на свободните народи никога не се пише от случайността / снимки: БГНЕС

С тържествена заря-проверка във Велико Търново завърши празничната програма по повод 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

По традиция старата столица бе център на националните чествания. На 22 септември 1908 г. в двора на църквата „Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста, с който е провъзгласена Независимостта, а той приема титлата цар на българите. От 1998 г. денят се чества като национален празник.

Топлото и слънчево време позволи на хиляди великотърновци и гости на града да се включат в празничните тържества, продължили през целия ден.

Сред официалните лица на вечерната церемония на площада пред Царевец бяха премиерът проф. Георги Близнашки, министри от служебния кабинет, дипломати, представители на държавни институции. Актьори от великотърновския театър пресъздадоха прочитането на Манифеста от 1908 г. Кметът на Велико Тръново Даниел Панов приветства всички присъстващи.

Празнично слово произнесе и министър-председателят, който преди това прие почетните роти на Националния военен университет.

„Денят на независимостта 22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в историята на нашата държава, когато строителите на съвременна България отстояват правото на българската нация за самоопределение и възстановената българска държава окончателно бива обявена за равноправен суверен”, каза проф. Близнашки, който припомни историческите събития отпреди 106 години.

„Действително това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни освен политическа, получава и икономическа независимост и вече сама определя своята договорна политика. Обявяването на независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяване на националните ни идеали.

Близнашки Историята на свободните народи никога не се пише от случайността
netinfo


„За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят”, отбеляза премиерът.

По думите му делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика.

„Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ”, каза премиерът.

В словото си той подчерта още, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора - на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. „Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт”, подчерта в заключение проф. Георги Близнашки.

Близнашки Историята на свободните народи никога не се пише от случайността
netinfo


Тържествата във Велико Търново завършиха с празнични илюминации и аудио- визуалния спектакъл „Звук и светлина”, който проследява историята на България. Нов момент в програмата беше уникално шоу в небето над историческия хълм, съчетаващо светлинни и лазерни ефекти. То бе излъчено след заря-проверката и преди „Звук и светлина”.