Цветан Василев: Възстановяването на КТБ се превърна в мисия на живота ми
Цветан Василев: Възстановяването на КТБ се превърна в мисия на живота ми / снимка: БГНЕС
Цветан Василев: Възстановяването на КТБ се превърна в мисия на живота ми
75018
Цветан Василев: Възстановяването на КТБ се превърна в мисия на живота ми
  • Цветан Василев: Възстановяването на КТБ се превърна в мисия на живота ми

Срещу Корпоративна търговска банка е организиран погром с участието на държавни институции, се казва в обръщение на мажоритарния собственик Цветан Василев, изпратено до медиите. Василев е категоричен, че разполага с доказателства, според които клиенти на банката са изнудвани да си изтеглят парите, а целта е фалиране на банката заради активи, които той е отказал да предостави.

Мажоритарният собственик на КТБ отрича банката да е пирамида и определя спасяването й като „мисия на живота си". Според Василев е „мит" твърдението, че иска да открадне парите на вложителите и клиентите. Той се обръща към клиентите на банката и служителите й с обръщението „приятели" и им благодари за подкрепата.

В просторното си изявление мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев опровергава три „мита", според него - първият, че е избягал с парите на вложителите, вторият - че се крие и третият, че банката е пирамида.

В обръщението си Василев заявява, че разполага с „неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг".

Според Василев целта е „фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома". „Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите", казва той.

Цветан Василев подчертава, че „при това организирано насилие" банката е устояла цяла седмица и че през периода от 13 юни до 20 юни непрекъснато е поддържал контакт с ръководството на БНБ. След като е видял „очевидното нежелание на централната банка да заеме адекватна позиция", Василев е взел решение да поиска специален надзор. Според него банката е управлявана добре. „В същото време в банката по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани ми, останаха над 220 млн. евро. Но и това по мистериозен начин бе скрито от вниманието на всички. Очевидно, защото бе неудобен факт. Надявам се обаче, че наближава моментът, когато тези неща ще бъдат разгледани, анализирани и оценени от съответните институции".

Отсъствието си от България Цветан Василев обяснява с атаките срещу него. При започването на кризата той е бил в командировка във Виена.

Прочетете позицията на Цветан Василев

Междувременно от Корпоративна търговска банка изпратиха ново съобщение до медиите, озаглавено „Защо искат да откраднат КТБ”. Според съобщението, за разлика от повечето търговски банки у нас, Корпоративна търговска банка залага на кредитиране на корпоративни клиенти в тежката промишленост, енергетиката и инфраструктурните проекти.

Според авторите на текста по този начин се подпомага развитието на българската икономика, а голяма част от останалите търговски банки кредитират на дребно за бяла и черна техника, както и залагат на ипотечно кредитиране. Това обаче не води до реален растеж на икономиката ни.

От КТБ подчертават, че обезпеченията, които искат от техните клиенти, са за специални проекти и имат структурирани банкови инструменти за тях, което е стандартна световна практика, но малко развита у нас. Под процент са т.нар. неработещи експозиции при 15 – 16 на сто за цялата банкова система.

По отношение на депозитите, над 75 % от тях са на граждани към първото тримесечие на 2014 г., като от КТБ подчертават, че това е дългосрочно привлечен ресурс.

„Явно този успех, мащаб и подход не се харесаха на определени кръгове и те решиха с един удар да разрушат граденото с години, като едновременно с това се сдобият на безценица с едни от малкото останали ценни активи в българската икономика”, пишат още от КТБ.