„Ислямска държава” - най-богатата терористична организация в света
„Ислямска държава” - най-богатата терористична организация в света / снимка: БГНЕС, архив

„Ислямска държава” е смятана от експертите за терористичната организация с най-големи приходи в света. Групировката е подпомагана от дарения от района на Персийския залив.

Страни като Катар и Кувейт бяха обвинявани, че улесняват вливането на финанси и бойци във военната машина на групировката. Но първият източник на средства за ИД идва от продажбата на суров петрол и на рафиниран петрол, според американски представители. Смята се, че групировката произвежда между 25 000 и 40 000 барела суров петрол на ден, повечето от които се вкарват нелегално на територията на Кюрдистан и през границата между Сирия и Турция. Анкара отрече вече твърденията, че търгува с петрол на ИД.

Американското Централно командване смята, че контролираните от ИД петролни рафинерии в Източна Сирия произвеждат на ден между 300 и 500 барела рафиниран петрол, което прави приблизително по 2 млн. долара на ден приходи за групировката.

Освен незаконните продажби на петрол, ИД от дълго време събира средства чрез система на облагане с данъци, въведена в окупираните от нея територии. Данъците се събират от търговци и собственици на малки предприятия, като онези, които не са мюсюлмани са заставяни да плащат по-големи суми.

Според Вашингтонския институт приходите от тези налози са около 6,2 млн. долара на месец. ИД освен това извърши няколко големи обира, в това число и кражбата на 400 млн. долара от финансови институции, когато през юни пое контрола върху втория по големина град в Ирак - Мосул.

Твърди се, че бунтовническата групировка трупа милиони долари и от откраднати произведения на изкуството. Сумите от откупи са друг голям източник на приходи за ИД, но те не са толкова големи, колкото приходите от вътрешните дейности, развивани от ИД.

Източник: БТА