Американският министър на правосъдието подава оставка
Американският министър на правосъдието подава оставка / снимки: Guliver/Getty Images

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър, който беше назначен през 2008 г. от Барак Обама и стана първият чернокож, заемащ този пост, ще обяви оставката си, информира министерството на правосъдието.

„По-късно днес на събитие в Белия дом министър Холдър ще обяви намерението си да напусне администрацията след близо шест години начело на министерството на правосъдието”, съобщи представител на ведомството в комюнике. Ерик Холдър ще остане на поста си, докато нов министър бъде номиниран и утвърден от Сената, уточни същият източник. Процесът вероятно ще отнеме няколко месеца.

Така 63-годишният Ерик Холдър, който е много близък до американския президент, слага край на 26-годишната си кариера в системата на американското правосъдие. В последните седмици той пледираше за успокояване на расовото напрежение във Фъргюсън, щата Мисури, където станаха тежки междурасови сблъсъци след смъртта на чернокож младеж, убит от бял полицай.

Реформата му на наказателната система, започната през септември 2013 г., доведе до първи спад на броя на затворниците в САЩ от 1980 г. насам. Само двама от предшествениците на Холдър са оставали по-дълго начело на министерството.

В миналото той намекваше за намерението си да напусне администрацията преди края на втория мандат на Барак Обама. Ерик Холдър беше назначен през 1993 г. от президента Бил Клинтън за федерален прокурор на Вашингтон, след което и за заместник министър на правосъдието през 1997 г.

Източник: БГНЕС