Мариана Бояджиева пред учители в Свищов: Ще стимулираме младите преподаватели да останат в училищата
Мариана Бояджиева пред учители в Свищов: Ще стимулираме младите преподаватели да останат в училищата / снимка: Пресцентър БСП

„Трябва да продължи процесът по съобразяване на професионалното образование с икономическите и социални потребности на областта, както и да се положат максимални усилия за запазванена професионалните паралелки. За тях ежегодно Комисията по заетост към областния управител утвърждава план-прием. Тази година с единодушие бе прието предложението за нови специалности, едни от тях са: оператор „Информационно осигуряване“ към Държавната търговска гимназия-Свищов  и техник-реставратор към Професионалната гимназия по строителство и архитектура-Велико Търново. Друг основен приоритет в програмата на „БСП лява България“ е намаляване броя на ранно отпадащите от образователната система ученици чрез увеличаване програмите за осигуряване на хранене, ученическо облекло и стипендии, особено за тези в тежко семейно и материално положение“, сподели водачът на листата на автентичната лява коалиция Мариана Бояджиева на организираната среща с учители в Свищов. Участие в дискусията взе и местният кандидат за народен представител Милен Манолов.

На срещата присъстваха представители на СОУ „Д. Благоев“, ОУ „Ф. Сакеларевич“ и Професионална гимназия „Проф. д-р А. Златаров“, както и на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в с.Морава.

Мариана Бояджиева засегна важния въпрос, свързан със стимулиране изучаването на специалности във висшето образование, в които съществува недостиг на кадри, като учителската професия. Ефективни мерки, които предлага „БСП лява България“, са намаляване таксите и отпускането на стипендии за младите хора, които изучават педагогически специалности, за да бъдат привлечени те да работят в училищата в страната. Тя посочи, че през 2014 г. са отделени 100 млн. лв. повече в националния бюджет за образование и тази политика трябва да бъде продължена.

Представителите на педагогичеките колективи в община Свищов коментираха значението от приемане на Закона за народната просвета в 43-то Народно събрание, както и на нуждата от преразглеждане философията на делегираните бюджети за учебните заведенияи на изучаваните учебни програми. Те отбелязаха, че трябва да бъде продължено стартираното от правителството на Пламен Орешарски поетапно увеличение на заплатите в сектора на образованието.