Местан поиска международно разследване на КТБ
Местан поиска международно разследване на КТБ / Пресцентър: ДПС

Настояваме международно юридическо лице за финансовото разузнаване да осъществи пълно разследване на Корпоративна търговска банка. Това заяви на специална пресконференция в Хасково председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан. „Ще искаме пълна и обстойна проверка на вложения, кредити, търговски дружества, публични фигури, офшорки. Трябва да се стигне до дъното, до абсолютната истина за КТБ, за да бъде веднъж завинаги ликвидиран митът, внушен от политическите опоненти на ДПС във връзка с тази банка", заяви Местан.

Лидерът на ДПС добави още, че от Движението ще настояват час по-скоро България да бъде включена към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор и на банковата регулация. „Защото има тежки съмнения, че у нас надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни", посочи Местан.

Председателят на Движението каза още, че в миналия парламент ДПС е вкарало законопроект за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната от началото на прехода досега, но той не е бил подкрепен от другите парламентарни групи. „Първият законопроект, който парламентарната ни група ще внесе още в деня на учредяването на 43-тото Народно събрание, ще бъде същият този законопроект, но в още по-подробен и задълбочен вид", заяви Лютви Местан.

Той добави, че е разговарял с колегите си Йордан Цонев и Делян Пеевски, които били готови със законопроекта и ще го внесат още в първия ден на новия парламент. „Преди техните два подписа, ще стои моят като председател на ДПС, за да поема политическа отговорност за защита интереса на коректните вложители в КТБ", допълни лидерът на ДПС.