Полицаи и пожарникари плашат с протест
Полицаи и пожарникари плашат с протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Полицаи и пожарникари заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране.

В гневна декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Те дори настояват за оставката на министъра на труда заради "погазването на принципите на социалния диалог".

В писмото се казва още: "Искаме незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва. Синдикалната федерация на служителите в МВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства - ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми."

Униформените настояват за бърза реакция от страна на правителството, в противен случай заплашват с протести. Ранното пенсиониране се отнася за полицаи, военни и балерини и е записано в Националната програма за реформа.

В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата. Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.