Банка отказа сметка на сириец, живеещ от години у нас
Банка отказа сметка на сириец, живеещ от години у нас / снимка: Нова телевизия

Банка отказва да открие сметка на потенциален клиент, роден в Сирия. Екип на "Здравей, България" по Нова телевизия разказа историята на един сириец, който от 15 години живее, работи и плаща данъци в България.

Мохамад е в България от 15 години. Женен за българка, баща на родено в България момиче. Висшист, бизнесмен и доброволец. Много семейства от бедстващия квартал „Аспарухово" могат да разкажат как е чистил кал от домовете им. Всичко това губи значение, когато Мохамад прави опит да си открие банкова сметка - нещо просто и бързо за всеки пълноправен гражданин у нас. Не и за сириеца.

"След като подадохме личната карта на човека, който ни посрещна, излезе от стаята и се върна, за да каже, че не може да ми открива сметка, тъй като имам сирийски произход", разказа Мохамед.

Личната му карта е издадена в България. Сириецът има и ЕГН. Мохамад е отпратен и от друг клон на друга банка. Принуждава се да отиде в централата на втората банка. След няколко часа и куп попълнени документи, сириецът успява да си открие сметка.

Парадоксалното е, че сметката е нужна на Мохамад, за да открие фирма за легализация на документи и преводи, т.е. за да открие работни места у нас.

От банката отговориха писмено и лаконично: „Според нашата политика за проучване на клиенти е необходимо да се събере достатъчна информация, за да се осигури прилагането на практиката известна като „Опознай своя клиент" и относимите международни регулации. В ситуация, когато не е възможно да се събере достатъчна информация, както и да се изпълнят поставените високи стандарти за обслужване на нашите клиенти, банката си запазва правото да се въздържи от стартиране на нови бизнес отношения."

Източник: NovaNews.bg