Кирил Добрев: Служебното правителство да не си играе с националната сигурност и със съдбата на обикновените полицаи
Кирил Добрев: Служебното правителство да не си играе с националната сигурност и със съдбата на обикновените полицаи / БСП

Служебното правителство да не си играе с националната сигурност и със съдбата на обикновените полицаи, призова водачът на листата на Коалиция БСП лява България Кирил Добрев.

- Г-н Добрев, какъв е коментарът ви по предложението на служебния кабинет за промени в условията на пенсиониране на полицаите?

- Апелирам да не си играем с националната сигурност и със съдбата на обикновените полицаи, когато отвън ни чака огромна бежанска вълна. Нито един от министрите, които са гласували "за" отнемането на социални права на българските полицаи, няма да отиде на нощно дежурство на турската граница. Българският полицай има нужда от достойна заплата и пенсия. Още повече че основният ангажимент на служебното правителство е да организира изборите, а не да се занимава с МВР.

Образно казано, на едно и също поколение, което е започнало работа в системата на МВР, три пъти му се променят "правилата на играта". Три пъти се променят условията за пенсиониране. Съгласен съм, че трябва да се спазват европейските директиви, но затова е необходимо да приемем един преходен период. И да сме наясно, че примерно след 4 или 5 години стажът и възрастта за работещите в системата на МВР, ДАНС и отбрана ще се увеличи. Но това е само малка част от проблема. Сериозен е въпросът с т.нар. вътрешна категоризация. Не може служителят на улицата и секретарката да са в една категория за пенсиониране. Трябва да се въведат ясни вътрешни правила за категоризацията на трудa.

- Вие участвахте активно в дебатите по промените в закона за МВР в 42-рото Народно събрание, но се чуха обвинения, че от БСП си правите пиар. А сега?

- По време на дебатите и гласуването на поправките в закона разрешихме един проблем на българския полицай. Защото казахме така - служителят може да се пенсионира при навършване на години и стаж. И от тази възможност се възползваха много малко хора. 
Напук на "прогнозите", че системата ще се обезкръви. А системата беше обезкръвена, когато началниците използваха навършването на стажа и възрастта да уволнят неудобните. А ние прехвърлихме инициативата само в работещия служител на МВР. Т.е. ако той реши - може да се пенсионира, ако ли не - остава. Обикновените полицаи не се интересуват от пиар акции, но казват: "Вместо да ни вдигат възрастта за пенсиониране, да вземат да ни платят извънредния труд, времето на разположение и нощния труд". Защото след като си отиде нашето правителство, тези пари не са им изплащани. В момента при пенсиониране полицаите получават по 20 заплати, а в последните дни чуваме, че ще бъдат намалени на 8.

- Какво толкова страшно има в намаляването на получаваните заплати при пенсиониране?

- Ако това се случи, ще се предизвика вълна от пенсиониращи се в системата на МВР. Имайте предвид, че всички, които са навършили пенсионна възраст, за да си получат 20-те заплати, ще се пенсионират светкавично. И ще станем свидетели на твърде опасно обезкръвяване на системата. В малките населени места и без друго не достигат полицаи. Нека служебното правителство да се занимава с това, за което е назначено. Да не си играе с националната сигурност и със съдбата на обикновените полицаи, когато на външната ни граница с Турция се очаква бежанска вълна. И след 5 октомври, ако получа вота на габровци, ще пратя протестърчетата да охраняват на българо-турската граница. Служебният кабинет има мандат още петнайсетина дни, а ще нанесе вреди за цяло едно поколение в МВР.