В Добрич ремонтират домовете си основно с дарения, около 3000 лв. е помощта за разрушените къщи
В Добрич ремонтират домовете си основно с дарения, около 3000 лв. е помощта за разрушените къщи / снимка: Dariknews.bg, архив
В Добрич ремонтират домовете си основно с дарения, около 3000 лв. е помощта за разрушените къщи
75203
В Добрич ремонтират домовете си основно с дарения, около 3000 лв. е помощта за разрушените къщи
  • В Добрич ремонтират домовете си основно с дарения, около 3000 лв. е помощта за разрушените къщи

Проблемите с разпределянето на помощите за пострадалите от наводненията в страната идват от непрозрачността и липсата на опит и правила, по които да се работи в такива ситуации, коментира в ефира на Дарик Ивка Михнева от Добрич, която представлява 364 собственици на наводнени имоти от бедствието в града. Тя вижда системни грешки, които след Варна и Добрич се повтарят за съжаление и в пострадалата Мизия.

Михнева беше един от хората, които алармираха за пропуски и нередности при разпределянето на помощите в Добрич. Проблемите вече са отстранени, но по думите й до пострадалите е достигнала единствено помощта от кампаниите за събиране на дарения.

Хората в града са подпомогнати до момента от кампаниите на БЧК, на медиите с краткия номер DMS и еднократната помощ от държавата на стойност 325 лв. Най-високата сума на помощ, която са получили семействата от Добрич с разрушени или частично разрушени домове, е общо между 3 000 и 3 500 лева, съобщи още Ивка Михнева пред Дарик.

„В края на миналата седмица всички тези откази, които имаха част от потърпевшите от „Социални грижи”-Добрич, заради тези отпуснати 325 лева при бедствия и аварии, вече въпросът е уреден и хората си получиха парите по сметки. DMS-ите, парите, които бяха разпределени в един първи изнесен такъв списък, след жалби, молби и уточнения,  както на място тук от представители на DMS-ите, парите от вчера започват да се превеждат на още 80 семейства, които са включени допълнително за подпомагане, които бяха пропуснати и въобще не бяха включени в списъците за подпомагане. Хората не успяха да разберат, че това са парични средства, дарения на обикновени граждани, постъпили по сметка на БЧК и на този кратък номер DMS. В случая държава и община просто липсват”, коментира тя.

„Проблемите, които се получиха в Добрич и Варна, да бъдат отстранени впоследствие. Със жалост обаче констатираме, че Мизия върви по същия път. Малко по-забавено, малко по-завоалирано, но на сметка резултатите са едни и същи. Семействата, които бяха с частично или напълно разрушени, до тук не са получили повече от 3000-3500 лева. И това са само помощи от граждани. От БЧК най-високата сума беше 1600 лева, от DMS-ите беше 2000 лева за най-пострадалите, 1000 лева за частично. Повечето от пострадалите получиха по 400 лева”, обясни Михнева.