ООН: Настъплението на „Ислямска държава” може до предизвика нова бежанска вълна
ООН: Настъплението на „Ислямска държава” може до предизвика нова бежанска вълна / снимка: БГНЕС

Още десетки хиляди сирийци може да се окажат принудени да напуснат домовете си, ако джихадистите от „Ислямска държава” продължат да печелят почва, предупреди днес зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, цитирана от Ройтерс.

Еймъс заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че настъплението на „Ислямска държава” напоследък в Северно Алепо е накарало над 160 000 души, предимно жени и деца, да избягат през границата в Турция само в последните дни. „Те са били толкова уплашени, че много хора са прекосили гъсто минирани полета в търсене на убежище”, каза Еймъс пред 15-членния съвет. Има опасност настъплението на джихадистите да предизвика нова бежанска вълна от Сирия, добави тя.

Пожелали анонимност дипломати казаха, че в разговор при закрити врата след брифинга в Съвета за сигурност руският посланик в ООН Виталий Чуркин е запитал Еймъс какви са последиците за цивилното население от въздушните удари срещу укрепления на „Ислямска държава” в Сирия. Тя отговорила, че няма доказателства атаките да пречат на достъпа до хуманитарна помощ, казаха дипломати, пожелали анонимност.

Еймъс каза, че останалите страни в гражданската война в Сирия, продължават да показват пълно незачитане на международните хуманитарни норми и на човешките права.

Правителството продължава въздушните си атаки, включително с т.нар. „варелни бомби”. Всички участници в конфликта продължават да обстрелват безразборно населени райони, пазари и хлебарници, посочи Валъри Еймъс.

Ожесточените боеве и променящите се фронтове на конфликта правят доставянето на помощи трудно и опасно. Доставките на хуманитарната помощ се блокират и от въоръжените опозиционни групировки, и от правителството, подчерта тя.

Около 11 милиона души в Сирия - половината население - се нуждае от помощ. Вътрешно разселените са около 6,4 души, а още 3 милиона се напуснали страната. Онези, които не могат да избягат, остават. Милиони хора се нуждаят от храна, от лекарства, близо 3 милиона деца не са на училище, каза Еймъс.

Източник: БТА