Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета
Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса трябва да бъдат разгледани на заседание на тристранния съвет.

Социалните партньори трябваше да заседават още в понеделник, но работодатели и синдикати бяха категорични, че настояват да се спази законовия срок от поне два работни дни, в които да могат да се запознаят с проектозаконите.

Актуализацията на бюджета предвижда ръст на дефицита до 4 на сто, което ще ни вкара в процедура по свръхдефицит. Също така се предвижда поемането на нов дълг от 4,5 млрд. лева, както и осигуряване на заем за Фонда за гарантирането на влоговете.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса пък предвижда още 100 млн. лева за институцията, макар и в последния си работен ден парламентът да й даде 250 млн. лева.

Една от задачите на служебното правителство бе да подготви актуализациите на двата документа, макар и те да трябва да бъдат одобрени от редовен парламент.

Именно това предизвика остра реакция в редица експерти, които разкритикуваха освен съдържанието на документа и твърде високия, според тях, дефицит, но и ролята на служебния кабинет в този процес.