„България без цензура блокира за кратко границата с Турция
„България без цензура блокира за кратко границата с Турция / снимка: ББЦ

България без цензура" блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8.00 ч. лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ.

Протестиращите спряха движението на ГКПП Капитан Андреево, носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата бяха зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска, водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други.

Протестната група опъна десетки лозунги, сред които: „Не искам Ердоган-Местан да е български султан", „Не искам Турция да решава вместо мен", „България на българите", „Не на турското робство 2014", „Не искам гости да определят съдбата ни", „Нека да спрем изборния туризъм". На браздата бе изпратена жандармерия.

Бареков беше с тениска с лика на Васил Левски, а симпатизантите на партията носеха тениски с надписи „Не искам турско робство", „Блокада и борба". ББЦ опъна и две шатри на границата, където ще лагеруват протестиращите. На тях са опънати плакати "Знаете ли за кого гласувате" и "Знаете ли за кого гласувате?"

В обедните часове обаче „България без цензура” вдигна блокадата на ГКПП „Капитан Андреево” и отвори границата с Турция като остави патрули да преброяват влизащите у нас автобуси.

„Вдигаме блокадата, за да не пречим на стокообмена между България и Турция. Не искаме да създаваме допълнително напрежение в служителите на МВР, които и без това са притеснени около подготовката на изборите у нас”, обясниха от ръководството на партията.

Блокадата е протест срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Същите тези избиратели са гласували за Ердоган на изборите в Турция. Граждански патрули на ББЦ ще броят в дните до парламентарния вот у нас влизащите в страната автобуси с „туристи", за да се провери дали ще има злоупотреби с надписване на гласове на наши изселници.