Пет големи ползи от вегетарианството
Пет големи ползи от вегетарианството / Thinkstock/Getty Images

Световният ден на вегетарианците се отбелязва ежегодно на 1 октомври. Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 година и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978- а.

Около 30% от хората по света са вегетарианци, като цифрата се увеличава с всяка изминала година. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

С цел популяризиране на този метод на хранене се появиха множество кампании. Една от тях е „Постен понеделник", която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си поне за един ден. Намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата. В Китай например масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца - на всяко 1-во и 15-о число.

Ето и няколко от големите ползи, които могат да ви накарат да преминете към този тип хранене, селектирани от foodpanda.

По-добро здраве

Проучвания показват, че вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, които са убиец номер едно и на мъже, и на жени. След изследване на 70 000 души над 50-годишна възраст е установено, че за период от шест години, смъртността е била 12% по-ниска за вегетарианци, отколкото за месоядни.

Вегетарианските диети значително намаляват и риска от рак на стомаха, на дебелото черво, рак на панкреаса, рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците. В допълнение към тези дългосрочни ползи за здравето, се виждат и незабавни подобрения на холестерола, кръвното налягане, нивото на кръвната захар, имунитета и здравето на храносмилателната система.

Загуба на тегло

При проучване на Оксфордския университет, в което участвали близо 38 000 възрастни, изследователите открили, че месоядците са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса (BMI). Освен че вегетарианците са по-здрави, те са и по-слаби и нямат нужда от вредни диети. Това се дължи на растителните ястия, които са по-богати на антиоксиданти и фибри. Уверете се обаче, че вашите вегетариански ястия са направени от цели, богати на хранителни вещества храни и не се обработват по нездравословен начин, за да запазите здравето си и да имате свеж вид.

По-добро настроение и повече енергия

В допълнение към добрите трансформации на тялото ви, консумацията на повече растителни продукти ще доведе до подобряване на умствения капацитет. Приемането на полезна храна ще повиши енергията, спокойствието и по-голямото чувство на щастие. Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, поради което експертите съветват да консумираме плодове и зеленчуци между основните хранения.

По-добър външен вид

Антиоксидантите подобряват кръвообращението и променят пигментацията на кожата. Консумирайте повече пресни сурови зеленчуци, които ще ви помогнат да избегнете преждевременното стареене и бръчки. Косата и ноктите ви ще бъдат здрави и в перфектна форма и еластичност.

По-добър секс

Яденето на повече вегетариански ястия стимулират половите хормони и подобряват интимния живот. Чешки учени са сравнили сексуалното излъчване на вегетарианци и на група хора, консумиращи месо. Изследванията показали, че мъжете, които избягват хранителни продукти, са оценени като значително по-атрактивни и приятни.

Ако все пак не можете да бъдете толкова крайни и не бихте искали да се откажете от месото и животинската храна, то последвайте примера на кампанията „Постен понеделник".

Днес на празника на вегетарианството, консумирайте само растителни продукти. След това сравнете вашето настроение и енергичност. По -добре ли се чувствате след разтоварващ ден?