30 минути физически упражнения на ден намаляват с до 40% риска от диабет
30 минути физически упражнения на ден намаляват с до 40% риска от диабет / снимка: БГНЕС, архив
30 минути физически упражнения на ден намаляват с до 40 на сто риска от диабет
75208
30 минути физически упражнения на ден намаляват с до 40 на сто риска от диабет
  • 30 минути физически упражнения на ден намаляват с до 40 на сто риска от диабет

Жена, родила бебе с тегло над 4 кг, има сериозна вероятност да развие диабет в последваща възраст. В това е категорична д-р Наталия Темелкова, едокринолог от столичната Александровска болница.

По повод наближаващия Световния ден за борба с диабета специалисти подчертават, че половин час физически упражнения на ден намаляват с до 40 на сто риска от развитие на това заболяване. Оказва се, че от диабет у нас страдат около 600 000 българи, като се очаква до 2035-а година този брой да нарасне с 40%.

600 000 българи страдат от диабет, а 435 000 от тях се лекуват по Здравна каса, посочи д-р Наталия Темелкова.

„Има изключителен брой хора, които купуват сами медикаментите си, особено в началните етапи на лечение на диабета, и са извън този регистър. Защо толкова много акцентираме на диабета? Защото той е най-честата причина за слепота, за хронична бъбречна недостатъчност, за нетравматичните ампутации на долните крайници, о два до четири пъти по-голяма честота на инсултите. Реално всеки осем от десет диабетика загиват от сърдечно съдово заболяване”, обясни специалистът.

Като изключително сериозен проблем по темата, д-р Темелкова посочи затлъстяването при децата. То е основна причина за свалянето на възрастовите граници при диабета.

„Затлъстяването, което за 30 години е около 3-4 пъти увеличено, и в момента се смята, че България е на шесто място по затлъстяване на децата в света и около 20% от децата са със затлъстяване, вероятността при такива деца да се развие втори тип в една много ранна възраст, става все по-голям. Когато навреме установим пациентите с диабет, лечението би било много по-лесно. Основно това са хората със застоял начин на живот. Раждането на дете с тегло над 4 кг е сериозен сигнал и голяма вероятност за майката да развие диабет в последваща възраст”, разясни д-р Темелкова.

Специалистите припомнят, че наследствеността при диабета е над 50% и съществен проблем у нас е неглижирането на родствениците, които имат диабет.