България е в средата на класация по брой наказателни процедури от ЕК
България е в средата на класация по брой наказателни процедури от ЕК / Thinkstock/Getty Images

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени от комисията.

Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС. Отчита се, че нашата страна, наред с Белгия, Естония, Румъния, Великобритания, Кипър, Полша и Португалия, миналата година е била предадена на Съда на ЕС. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.

ЕК отчита, че в последните години броят на предприеманите наказателни процедури намалява, а се увеличават случаите на намиране на решения по т. нар. "пилотни процедури" - предварителни извънсъдебни преговори със страната нарушител. За сравнение, през 2009 г. наказателните процедури са били 2900, а през миналата година са намалели до 1300 случая. Запазва се посоката повечето от откриваните процедури да бъдат свързани с нарушения в областите на околната среда, данъците, превозите и вътрешния пазар и услугите.

Рекордьор по брой на откритите процедури миналата година са Италия (104), Испания (90) и Гърция (79), докато най-рядко процедури са били започвани срещу Латвия (20), Малта (21) и Естония (25). Срещу Хърватия се водят само две процедури, но страната се присъедини към ЕС едва миналата година.

Източник: БТА