Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов
Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов / снимка: БГНЕС
Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов
75218
Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов
  • Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов

Повишението на цената на тока е абсолютно необходимо, категоричен е енергийният министър Васил Щонов. По думите му средствата, които ще донесе увеличението - около 200 млн. лв., представляват малко над една пета от дефицита. Той обясни, че фокусът на действия оттук нататък ще бъде как да се покрие останалия дефицит до 900 млн. лв.

"Абсолютно необходимо е това увеличение на цената на електричеството. Като говорим с факти и цифри става въпрос за разлика между цените на които се продава и изкупува токът от 900 млн. лв.", каза той.

Фокусът оттук нататък трябва да бъде как да се покрие останалият дефицит до 900 млн., каза министърът. По думите му една от мерките е такса "задължение към обществото", която добавя още 200 млн. лв.

"Ние запазваме тази такса, което съответно донякъде натоварва бизнеса, но това е според нашата стратегия, че толкова е голям дефицитът в системата, че трябва всеки участник да поеме част от тази тежест.

Останалите мерки ще са свързани с подобряване на оперативната работа на държавните дружества. Министърът призна, че в това отношение има големи проблеми, като се започне от производителите и се стигне до ЕСО и НЕК, навсякъде има възможност за подобрение и върху това се работи от страна на кабинета.