РБ дава на прокурор промяна на статута и продажбата на земи за Южен поток
РБ дава на прокурор промяна на статута и продажбата на земи за Южен поток / снимка: БГНЕС
Реформаторите: Южен поток е мащабно финансово престъпление
75221
Реформаторите: Южен поток е мащабно финансово престъпление
  • Реформаторите: Южен поток е мащабно финансово престъпление

Реформаторският блок ще сезира прокуратурата във връзка с промяната на предназначението на поземлени имоти и продажбата им на дружеството „Южен поток България”, след изричната забрана на предишното правителство да се предприемат действия по проекта за изграждане на газопровода. От коалицията представиха документ, с който се доказва, че предназначението на имотите е променено ден преди подаването на заявление за покупката им.

От Реформаторския блок припомниха, че в началото на юни предишният премиер Пламен Орешарски е забранил всякакви действия по проекта за изграждане на газопровода Южен поток.

„От тогава досега какво се случи. На първо място разбрахме, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е взел 620 млн. евро заем от „Газпром”, за да се работи по проекта. След това видяхме тръбите, които пристигнаха на пристанището във Варна и са складирани там. По-нататък въпреки забраната и от ресорния министър на икономиката и енергетиката БЕХ наля 190 млн. лева в капитала на проектната компания „Южен поток България”. дотук въпреки съществуващата забрана събрахме всичко необходимо, за да може да продължи. Липсва само едно нещо и това е теренът, на който да се строи. Така стигаме до темата за земите. Там интересното е следното - земите, които проектната компания купува, за да строи, в землището на Варна, т.нар. Помпена станция, и друга инфраструктура към проекта, са по искани, направено е заявление те да бъдат закупени от тази компания, на 16 юли т.г. на 15 юли, т.е. предния ден, е приключила процедура по промяна на статута на всички тези земи, които са горски фонд. Т.е. предходния ден е приключила процедурата тези земи да се превърнат в урбанизирана територия, в която може да се строи. Едва ли е съвпадение, че промяната на статута не е просто в урбанизирана територия, а е в територия за целите за строителството на газопровод. Някой държавен чиновник е проявил завидна телепатия или гадателски способности, за да предположи какво ще се случи на следващия ден и да може само пет дни по-късно да се сключи сделката за тези терени”, заяви кандидатът от листата на 23-ти избирателен район София Петър Славов.

Водачът на листата в 24-ти избирателен район в София Петър Москов представи документ, получен от земеделското министерство по закона за достъп до обществена информация, в който са посочени имотите с променено предназначение, продадени на дружеството „Южен поток-България”.

„Изключих възможността да сме свидетели на изключителен случай на телепатия, който е завладял висшата държавна администрация. В този момент трябва да кажем, че става въпрос за огромно финансово престъпление, цялата държавна машина е впрегната да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Това, както и разкритията за КТБ, са веществените доказателства затова, че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Ако някой продължава да пита защо са нужни реформи и промяна - защото само реформираната държава може да спре тези кражби. Ние ще изпратим още днес този документ на прокуратурата, която да се самосезира. Защото за нас това е мащабно финансово престъпление. Крайно време е прокуратурата да спре да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобиски интереси. Тук е нарушен държавният интерес, нарушена е думата на министър-председателя пред българския парламент, че проектът се спира”, каза Москов.

Мартин Димитров, който е в листата на коалицията в 24-ти избирателен район в София, обяви предстоящите действие на Реформаторския блок. „

„В следващия парламент ние ще създадем комисия, която да разследва всичко до край – ден по ден, кой е замесен, къде са парите, в кои фирми, кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на „Южен поток”. Кои длъжностни лица са замесени и на тях да бъде потърсена персонална отговорност за всяко едно действие. Ще поискаме публичност на всички договори, на всички документи по „Южен поток”, хората да могат да ги видят. Ние ще извадим истината наяве”, каза Димитров.

България е застрашена от наказателна процедура от страна на Европейската комисия, ако се докаже наличие на държавна помощ, обясни Петър Славов.

„За всички е очевидно, че след като държавата за своя сметка е сменила статута на тези земи в урбанизирана територия, а за това се плаща и то струва доста скъпо, и след това ги е продала на частна компания, очевидно е, че Европейската комисия ще се заинтересува. Аз се притеснявам да не последва нова наказателна процедура. В интерес на всички в обществото е много бързо да се разкрие и да се изясни какво точно се е случило и да се търси отговорност от виновните лица, за да бъде спряна цялата тази схема”, допълни Петър Славов.