А. Гълъбов: От вяла и гузна кампанията вече става агресивна
А. Гълъбов: От вяла и гузна кампанията вече става агресивна / снимка: БГНЕС, архив
А. Гълъбов: От вяла и гузна кампанията вече става агресивна
75223
А. Гълъбов: От вяла и гузна кампанията вече става агресивна
  • А. Гълъбов: От вяла и гузна кампанията вече става агресивна

Коалиция между две партии със скрита подкрепа в парламента, която няма да бъде афиширана като партийна - такава формула за управлението очаква политологът Антоний Гълъбов след изборите в неделя.

В интервю за Дарик той коментира, че по-лошият вариант е ако в резултат на вота се създаде поредната екзотична коалиция от три или четири политически формации. Трябва да знаем, че следващият парламент може да започне с едно мнозинство, но да завърши с друго, каза още политологът.

Според Антоний Гълъбов ГЕРБ и реформаторите могат да направят политически хомогенна коалиция, а се виждало, че ДПС опитва да промени стратегията си и да се придвижи отново малко на дясно.

„Последните дни политиците решиха да направят спринтово бягане, тъй като очевидно в началото на кампанията видяха, че няма какво да кажат на избирателите. В момента сме свидетели на увеличаване на агресията. Търси се радикализиране на ситуацията. Аз се опасявам, че ще бъдат направени опити за провокация и преди изборите. Но не от типа на „Костинброд”, а по-скоро по радикален социален популизъм, който ще се опита да паразитира върху проблемите на част от българските граждани”, коментира Гълъбов.

„Няма значение дали някой слиза при миньорите или го снимат в потресаващ клип след това с гримирани миньори, или някой се опитва да затвори границата или се разхожда из София в този час например. Сценарият е един и същ и той е да бъдат оттласнати онези колебаещи се избиратели, които бяха решили, че тези избори са важни и нещо зависи от гласа им”, посочи той в ефира на Дарик.

„Поне засега няма сделка”, посочи социологът в отговор на информациите, че мнозина от кандидатите са се примирили, а партиите с шансове за следващия парламент вече са се договорили.

„Няма сделка, защото твърде много има да губят, а печелещите изглеждат много малко. Не смятам, че има и примирение. Ние ще произведем един парламент, който без съмнение ще бъде по-различен от досегашната ни практика, но ще бъде по-близък до състоянието на българското общество. Ако имаме седем или осем политически формации в следващия парламент, това ще отговаря на дълбоката фрагментация на българското общество”, заяви още социологът.