Взрив във фабрика за боеприпаси в Горни Лом, има жертви и пострадали
Взрив във фабрика за боеприпаси в Горни Лом, има жертви и пострадали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Взрив във фабрика за боеприпаси в Горни Лом, има пострадали и съмнения за жертви
75227
Взрив във фабрика за боеприпаси в Горни Лом, има пострадали и съмнения за жертви
  • Взрив във фабрика за боеприпаси в Горни Лом, има пострадали и съмнения за жертви

Взрив избухна около 17:00 ч. във фабрика за взривни вещества и боеприпаси в село Горни Лом, община Чупрене, Видинско. От МВР обясниха, че при инцидента има пострадали хора, но категорична информация за жертви към момента няма. По неофициални данни на Нова телевизия има съмнения за 10 жертви при взрива. От съображения за сигурност спасителни екипи, които са на място, ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа, след като бъде регистриран последният взрив. Няма опасност за населението. Комуникацията в района е затруднена.

Три жени са пострадали при инцидента в завода за взривни вещества "Миджур". Това съобщи за БТА д-р Любомир Виденов, зам.-директор на "Спешна помощ" във Видин. Едната е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монтана. Няма опасност за живота им. По-сериозно е състоянието на тези, които са били в самия цех. По предварителна информация там е имало около 15 човека, но никой не може да влезе вътре, екипи на Спешна помощ са на портала и не се допускат вътре, тъй като не се знае дали ще има последващи взривове. Наши екипи чакат на портала и ако се налага ще превозват хората до София, каза Виденов.

МВР все още не потвърждава информация за жертви при инцидента в Горни Лом. Районът около фабриката за боеприпаси продължава да бъде отцепен. На място са разположени екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. От съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа, след като бъде регистриран последния взрив. Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника.

Представители на почти всички институции, които могат да са от полза за изясняване на ситуацията, са на мястото на инцидента. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на мястото са изпратени следователи от Националната следствена служба. Полицията и Окръжната прокуратура във Видин са създали необходимата организация за провеждане на първоначално разследване.

Министър Йордан Бакалов трябва да е на мястото на произшествието. В района вече са пристигнали и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН инж. Николай Николов.

"Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви". Това заяви за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Той съобщи, че цялата официална информация ще бъде подавана от МВР. Очаква се да бъде свикан брифинг на мястото на инцидента, на който да бъде дадена по-подробна информация. Той обърна внимание, че спасителните екипи не могат да влязат на мястото на трагедията 24 часа след взрива, поради съответните законови изисквания. "Готови сме за всякакъв вариант на развитие на ситуацията", каза още Нинов.

Главен комисар Николай Николов, директор на Национална служба „Пожарна безопасност", заяви пред Нова телевизия, че след взрива няма опасност за населението.

Вследствие на взрива в района на село Горни Лом, община Чупрене, аварираха електрически съоръжения и оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток, съобщи пресцентърът на ЧЕЗ България. Комуникациите в района са затруднени.

Вижте повече във видеото на Нова тв:

Сигналът за взрива в завода край село Горни Лом е получен на тел. 112 в 17:05 ч. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом.

За момента е известно, че са пострадали две жени, които са били близо до портала, съобщи по-рано пред Дарик това, което знае кметът на Чупрене Ваньо Костин. Във фабриката е имало и други хора, но за момента няма информация за други пострадали. „Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом около 17:00 ч. Нито знаем какво количество, нито колко е гръмнало. Знам за две жени, които са били на портала, пострадали са при взрива. Имало е вътре сигурно още хора, но точно колко са били и как точно, нищо още не знаем", коментира Костин.

По думите му достъпът до мястото е ограничен и не може да се ходи там. "Чакаме да излязат пожарната и другите специализирани институции", допълни той.

Кметът увери, че няма опасност за обгазяване на района.

Село Горни Лом не е засегнато от взрива във фабриката за утилизация на мини, тъй като тя е отдалечена от него. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. Все още няма яснота дали има жертви и ранени, тъй като районът на взрива е недостъпен. Ще бъде използвана специална техника, за да се влезе преди законовите 24 часа. Собствениците на фирмата са били в близост до района на фабриката при взрива.

Служебният премиер Георги Близнашки заяви също, че е информиран и са изпратени необходимите екипи на място.

Фабриката е собственост на фирма „Видекс" АД - бившият завод „Миджур" за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минната промишленост.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.