Липсват отпечатъци по пистолета, с който е прострелян Божидар Дойчев
Липсват отпечатъци по пистолета, с който е прострелян Божидар Дойчев / netinfo

По пистолета, с който се е прострелял шефът на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев няма никакви отпечатъци, няма и мотив за самоубийството. Въпреки това делото за смъртта му е приключило с мнение за прекратяване поради самоубийство. Това съобщи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който заедно с депутати от вътрешната парламентарна комисия се запозна с делото.

Трима депутати от вътрешната комисия в парламента – Атанас Атанасов, Боян Българинов и Касим Дал, както и председателят на комисията Николай Свинаров – бяха допуснати във Военна прокуратура да четат делата за самоубийствата на Божидар Дойчев и Иван Раков от Националната разузнавателна служба. И заместник-главният прокурор Камен Ситнилски и военно-окръжният прокурор Спас Илиев посочиха, че делата са приключени от военното следствие с мнение за прекратяване поради самоубийство. Прокуратурата все още не се е произнесла.

Атанас Атанасов обясни, че и според решаващата послесмъртна психиатрична експертиза мотиви за самоубийство на Дойчев не се открити.

Сочи се, че Дойчев не е имал психично разстройство, че той е осъществил т.н. балансово самоубийство в състояние на екзистенциална криза и че причините не са служебни.

Странен и фрапиращ факт според Атанасов е липсата на каквито и да било дактилоскопични отпечатъци по пистолета както на Дойчев, така и на собственичката на пистолета. В заключението по делото пише още, че няма данни да липсват документи от архива на НРС. Делото е пет тома и депутати ще продължат да го четат в други дни.