Ислямистки кроежи се мътят в Крим
Ислямистки кроежи се мътят в Крим / Thinkstock/Getty Images

Властите на Украйна май смятат да се възползват от крехкото примирие в югозападните региони и съвместно с ислямски радикали да провокират размирици в Крим, съобщиха няколко независими източника. Руските власти явно смятат данните им за сериозни. Медии посочват, че там са зачестили обиските и арестите сред хора от радикални ислямски организации, все още действащи подмолно на полуострова. Москва обаче засега е безсилна срещу основната заплаха - кримско-татарските въоръжени бойци, намиращи се в Украйна.

Вчера мюфтията на възстановеното наскоро Централно духовно управление на мюсюлманите от Крим (Таврическото мюфтийство) Руслан Саитвалиев заяви, че "привърженици на кримските уахабити и "Хизб-ут-тахрир" призовават чрез социалните мрежи да се започне война в Крим". И отбеляза, че на полуострова има доста хора с подобни възгледи. Значи заплахата от терористични атентати е съвсем реална. Част от кримско-татарското население в Крим може постепенно да се радикализира, а междуетническото противопоставяне да се изостри - до този извод стигна и Центърът за изследване на националните конфликти, подготвил карта, отразяваща напрежението в различни региони на Русия. С други думи, прогнозата за развитие на събитията в Крим е неутешителна. Без обаче да е изненадваща.

Радикалните сили на полуострова може да се активизират, предупреждаваше неведнъж т. нар. пълномощник на украинския президент по въпросите на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев. Може би предстоят терористични атентати в Крим, допуска и Игор Друз, доскоро съветник на Игор Стрелков - лидера на опълченците в Донецката народна република.

Тези дни Друз съобщи, че за действия на полуострова са формирани вече специални групи въоръжени бойци - воювали по-рано в Сирия кримски татари. По думите му те в момента тренират в една от базите на Службата за сигурност на Украйна в Лвовска област. Според него по време на планираните диверсионни операции може да бъдат унищожени важни инфраструктурни обекти, по-специално железопътни възли и гари. Основна цел на бойците обаче е "да вдигнат бунт", добави Игор Друз. Подобен сценарий не изключва и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, както разказа той самият пред колеги от ОНД в края на септември.

Както информират източници на "Независимая газета" в силовите структури, днес в Южна Украйна действат две основни бази, където сред изповядващи исляма се вербуват нови въоръжени бойци. На първо място това е т. нар. Мюсюлмански културен център, разположен в Днепропетровск - на няколко пресечки от областната администрация. Дейността му се следи от Борис Трейгерман и Борис Филатов, заместници на губернатора Игор Коломойски. Друг вербовъчен пункт работи в Геническ, Херсонска област. В това малко курортно градче на Азовско море край границата с Крим е разположен щабът на кримско-татарския "Меджлис в изгнание". Неотдавна лидерите на "Меджлиса" и Коломойски подписаха меморандум, според който обединяват усилия в борбата за освобождение на Крим.

Експертни оценки сочат, че най-голямата опасност за Русия днес е събрана в Днепропетровск. Както изтъкват специалистите, "през последните дни в социалните мрежи дейно се обсъжда новината, че е формиран наново разгроменият в Новоросия специален батальон "Крим". Ще припомним, че той бе създаден със средства на Коломойски и включваше между другото ислямски въоръжени бойци. Сега Коломойски е финансирал попълването на батальона с нови сили, бойци от групировката "Десен сектор". Поставена му е нова задача - да извършва диверсии на територията на Кримския федерален окръг *.

"Руските специални служби и войските имат готовност за подобно развитие на ситуацията", посочват източници от силовите структури на Крим. И се позовават на министъра на отбраната Сергей Шойгу, заявил официално, че на полуострова ще бъде разположена пълноценна армейска групировка.

Но армията, както се казва, е само възпиращ фактор. Кримски медии съобщиха, че на база на бивши части от украинските Вътрешни войски на полуострова е формирана руска бригада в състава на вътрешните войски към федералното МВР. Нейни подразделения присъстват на практика във всички райони на Крим, особено в зоните, застрашени от акции на ислямски радикали. Бригадата е окомплектована почти 80 на сто с местни жители, които добре владеят обстановката и са развили умения за борба с бунтовници още по време на киевския Майдан.

* Създаден през март т. г., след като Русия анексира полуострова, този окръг включва двата нови субекта на федерацията - Крим и Севастопол, б. пр.

Източник: БТА