Борисов се завърна
Борисов се завърна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има вероятност България да се сдобие с поредното нестабилно правителство, пише списание "Икономист" в кореспонденция от София за резултатите от парламентарните избори на 5 октомври. Статията започва с данните от миналогодишно изследване, според което българите са сред най-нещастните хора в света - на 144-о място от 156 страни, след Афганистан, Ирак и Зимбабве.

Изследването е взело предвид фактори като БВП, възприемането на корупцията, здраве и други.

За жалост резултатите от предсрочните избори на 5 октомври няма да допринесат с кой знае какво за оправяне на настроението, пише списанието. "Икономист" отбелязва, че изборите вероятно ще върнат на власт лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протести срещу бедността.

Списанието обобщава изборните резултати, отбелязвайки, че партията на Борисов е спечелила изборите, но не е взела абсолютно мнозинство, което ще наложи съюзяване с една или две от другите седем партии в парламента за сформиране на коалиция.

Тези други партии не са особено привлекателен избор - от ултранационалистическата партия „Атака” и малко по-малко националистическия Патриотичен Фронт до популистката партия България без цензура. Резултатът вероятно ще бъде поредното нестабилно и разделено правителство, петото за 18 месеца, отбелязва изданието.

Изборите показаха масовото разочарование на българите от политиците им. Избирателната активност, около 50%, бе най-ниската за 25-те години откакто тази страна се раздели с комунизма, пише "Икономист". По време на предизборната кампания кандидатите не се спряха на най-спешните проблеми на страната: бъдещето на четвъртата по големина банка КТБ, която е затворена от юни, лишавайки 200 000 частни вложители и фирми от достъп до парите им, високите цени на тока, корупцията и нестабилната икономика.

България остава най-бедната страна в ЕС. Средната месечна заплата е едва малко
над 400 евро, а една пета от домакинствата живеят под прага на бедността. Лятната жътва бе слаба, а някои износители пострадаха тежко от наложените от Русия ограничения върху вноса в отговор на западните санкции. на 7 октомври МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година до само 1,4%, пише изданието.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се договорят за ново правителство, за да се избегнат още едни предсрочни избори. Той трябва да възложи мандат за съставяне на кабинет до 5 ноември. Дори и партиите да сглобят ново правителство в следващите седмици обаче, на българите много не им се вярва, че то ще може да постигне много.

"Единственият вариант е трипартийна коалиция, за която ще е трудно да прокарва
непопулярни решения и ще е много нестабилна", цитира списанието думи на члена на протестното движение от миналата година Николай Стайков.

Идващата зима може да е още по-бурна от предишната, когато недоволните българи протестираха на улицата всеки ден, завършва статията на "Икономист". (БТА)