Ню Йорк се изправя срещу заплахата от ебола
Ню Йорк се изправя срещу заплахата от ебола / БГНЕС

Засилен контрол по летищата, извънредни мерки в болниците, успокоителни изявления на властите. Ню Йорк е на бойна нога, заплашен от ебола - вируса, взел в сряда първата си жертва в САЩ, в Тексас.

Американските телевизии отразяват обширно мерките, свързани със страха от този вирус, убил вече 3900 души в Западна Африка. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио свика в четвъртък "подготвителна сбирка за ебола", на която разисква различни сценарии с представители на всички служби, действащи по въпроса - спешната помощ, полицията, пожарникарите, болниците, съдебните медици и др.

"Няма причини за безпокойство - наблегна той. - Няма случаи на ебола в Ню Йорк. Дори някой да развие съответните симптоми, "имаме ясен план как да се справим с положението", добави Де Блазио. И заяви, че градът-вселена с 8,3 милиона жители, най-големият в САЩ, е "подготвен особено добре" за случая. "Лекарите, болниците и служителите от спешната помощ са обучени да откриват заболяването и да изолират всеки заразен възможно най-бързо", увери той.

Сайтът на кметството вече предлага информация и съвети във връзка с еболата на всички нюйоркчани, на университетите, училищата и забавачниците, помества и препоръки за здравните специалисти.

При откриване на заболели от ебола те ще бъдат лекувани в манхатънската болница "Белвю". В сряда тя покани местни журналисти да разгледат стаите със стъклени врати за изолация на инфекциозно болни, както и защитните дрехи на персонала. "Правим всичко, което е по силите ни; смятаме, че сме готови", заяви д-р Рос Уилсън от градската служба по здравеопазването и болниците, който инспектира местните лечебни заведения.

С цел да се провери как ще реагира персоналът на 11-те обществени болници в Ню Йорк - ще действа ли според приетия план, в спешните отделения бяха изпратени дори мними болни, оплакващи се от главоболие, стомашни болки и треска: симптомите на ебола.

Телефонистките от номер 911 - за спешни повиквания, също са обучени специално да разпознават възможни болни чрез насочващи въпроси.

Ню Йорк не е оставил незабелязана грешката, допусната в Далас - там Томас Ерик Дънкан, пациентът, починал в сряда, бе първоначално изписан и пратен у дома си, макар в болницата да се знаеше, че пристига от Либерия (където е бил заразен с ебола).

Според д-р Уилсън тренировките и симулативните игри, провеждани вече три седмици, ще намалят риска от подобни грешки. И още една мярка за сигурност: от събота летище "Дж. Ф. Кенеди", основното международно летище в града, засилва проверките на пътниците, пристигащи от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - най-тежко засегнатите африкански страни.

Става дума едва за няколко десетки души дневно, а миналата година пътникопотокът през това летище е стигнал 50,4 милиона души.

Макар и вече проверени при излитането, те ще трябва занапред, щом пристигнат, да попълват въпросник за оценка на здравето. Ще им се мери и температурата. Ако имат треска или анкетата покаже, че може да са заразени, ще бъдат насочвани към специалист от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията. Той отново ще измери температурата им (безконтактно) и ще прецени дали да ги препрати в болницата "Белвю".

Джей Еф Кей е първото от общо пет летища, което въвежда подобен контрол. Идната седмица ще го последват Нюарк - друго летище, обслужващо Ню Йорк, Вашингтон-Дълес Интернешънъл, Атланта и Чикаго.

Тези мерки обаче не вдъхват спокойствие на всички. Близо 200 хигиенисти, почистващи самолетите на летище "Ла Гуардиа" в Ню Йорк, обявиха например в сряда кратка стачка, разтревожени от възможните рискове. Преминали обучение на другия ден, те се очаква да подновят работа.

Източник: БТА