Бан Ки-мун пристигна на необявено посещение в Либия
Бан Ки-мун пристигна на необявено посещение в Либия / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристигна на необявено посещение в либийската столица Триполи, съобщи мисията на международната организация в Либия, цитирана от Франс прес.

"Целта на визитата е да се даде тласък на започналия в края на септември диалог за възстановяване на стабилността в Либия", отбеляза мисията.

В луксозен хотел в града Бан ще разговаря с либийски висши представители.

Очаква се генералният секретар да насърчи либийските партии да напреднат в политическия диалог за установяване на стабилност в страната, посочи в Туитър неговият говорител.

На 29 септември специалният пратеник на ООН Бернардино Леон успя за първи път да събере на среща депутати от съпернически формации, което ООН окачестви като важна стъпка към мира.

Парламентът, избран на 25 юни и в който преобладават антиислямистите, е признат от международната общност, но се оспорва от коалицията от милиции "Фаджър Либия", която контролира Триполи, и от влиятелните ислямистки групировки в Бенгази.

Депутати, някои от които подкрепят тези милиции, бойкотират работата на парламента, принуден да заседава в град Тобрук (на 1600 км източно от Триполи), за да избегне натиска на милициите, припомня АФП.

Източник: БТА