„Икономист: Българите са все така нещастни след изборите
„Икономист: Българите са все така нещастни след изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Българите са сред най-нещастните хора в света според доклад на ООН за "Световното щастие". В проучването за 2013 г., което гледа брутния вътрешен продукт (БВП), корупцията, здравеопазването и други фактори, България се нарежда 144-та от общо 156 страни - след Афганистан, Ирак и Зимбабве.

Така започва коментарът на влиятелното британско сп. "Икономист" за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. За съжаление резултатът от вота няма да разсее кой знак колко мрака. Много вероятно е на власт да се върне Бойко Борисов - бивш борец с едро телосложение, бодигард и шеф на полицията. Той подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протестите срещу бедността. Неговата дясноцентристка партия ГЕРБ спечели 33% от гласовете, но не получи категорично мнозинство и ще трябва да обедини усилията си с една или две от другите 7 партии в парламента, за да сформира коалиция.

Резултатът вероятно ще е още едно нестабилно правителство, петото за 18 месеца. ГЕРБ, пренебрегната от двете големи партии БСП и ДПС, сега маневрира, за да сформира правителство на малцинството.

Изборите подчертаха широкото разочарованието на българите от техните политици, продължава "Икономист". Избирателната активност от около 50% е най-ниската за четвърт век, откакто страната отхвърли комунизма.

По време на кампанията кандидатите не успяха да се справят с някои от най-наболелите проблеми на страната: бъдещето на Корпоративна търговска банка, която е затворена от юни, оставяйки 200 000 вложители и фирми без достъп до своите средства; високи цени на електроенергията; ширещата се корупция и колебаеща се икономика.

България остава най-бедната страна в Европейския съюз. Средната месечна заплата е малко над ?400 ($ 500) и една пета от домакинствата живеят под прага на бедността. Това лято реколтата бе лоша и някои износители бяха силно засегнати от руската забрана за внос на аграрна продукция, наложена в отговор на западните санкции.

На 7 октомври МВФ понижи прогнозата си за растеж на България през тази година до само 1,4%.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се споразумеят за ново правителство, за да се избегнат още едни избори. "Аз съм абсолютно убеден, че едни нови избори не са решение", каза Плевнелиев.

Но дори да бъде скалъпено ново правителство следващите няколко седмици, българите имат малко доверие в това, което то може да постигне.

Настъпващата зима може да бъде още по-бурна от предишната, когато недоволни българи протестираха ежедневно по улиците, вещае "Икономист".

Източник: БГНЕС