ГЕРБ -Ямбол внася в ЦИК 18 647 празни „бюлетини” като протест срещу обезличаването на вота в региона
ГЕРБ -Ямбол внася в ЦИК 18 647 празни „бюлетини” като протест срещу обезличаването на вота в региона / ПП ГЕРБ Ямбол

Протестен митинг пред сградата на Централната избирателна комисия в София, срещу несправедливото разпределение на мандатите в 31 МИР организира днес ПП ГЕРБ Ямбол.

По-късно през деня в 14.30 часа също пред сградата на Централната избирателна комисия в София членовете и симпатизантите на ПП ГЕРБ Ямбол ще участват в общ  митинг,  в който ще се присъединят и протестиращите от Дупница и Кюстендил. В регион Ямбол бе извършено абсурдно и безпрецедентно за страната разпределение, според което победилата на изборите с 32 % от гласовете партия ГЕРБ получава 1(един) депутатски мандат, а победената БСП – лява България – 2 (два) мандата (при 24 % подкрепа). Депутатско място е отредено и на едва 6-тата по резултат в района партия - ДПС. А най-големият абсурд е, че гласовете на БСП и ДПС, събрани заедно са със 1 100 по-малко от гласовете на ГЕРБ.
ГЕРБ – Ямбол не приема подобна явна подмяна на вота, която няма аналог в никой от другите избирателни райони. Позицията ни ще бъде заявена с декларация, която ще бъде връчена на представители на Централната избирателна комисия. Основните ни искания са за незабавно преразглеждане решението на ЦИК и корекцията му в съответствие с ясно изразената воля на гражданите на 31 МИР Ямбол, както и за промени в изборното законодателство, които да гарантират ефективен механизъм за регулиране на подобни дефекти на избирателната система. Освен декларацията, В ЦИК ще бъдат внесени и 18 647 празни символични „бюлетини” – колкото са гласовете на ГЕРБ в Ямбол, като израз на обезличаването на вота. „Никой от нашите избиратели не може да приеме като естествено или справедливо победените партии БСП и ДПС да получат три депутатски мандата, а ГЕРБ, събрала най-голяма подкрепа от гражданите – само един”, категоричен е областният координатор и кмет на Ямбол Георги Славов. По думите му дори събрани заедно, гласовете на БСП и ДПС са с 1100 гласа по-малко от тези на ГЕРБ. С така направеното разпределение излиза, че не ГЕРБ е победител на тези избори, а провалилите се в управлението и в изборите партии БСП и ДПС. „Това противоречи на всякаква логика, на елементарната житейска справедливост и морал. Няма как да го приемем. В крайна сметка законите трябва да обслужват интересите на гражданите, а не обратно”, допълни още Славов.