БСП иска ново ръководство на БНБ
БСП иска ново ръководство на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency

Нови предсрочни избори не са решение на политическата криза, заяви Янаки Стоилов след приключването на консултациите между БСП и ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Стоилов заяви, че БСП предлагат решения по най-острите проблеми, които трябва да са в центъра на внимание на всяко едно управление. Той призова да се предприемат незабавни действията за подобряване на ефективността на държавата. Сред тях Стоилов посочи: подобряване на събираемостта на приходите; решително противодействие на корупцията; МВР, което да не действа като силова структура; регулиране на монополите.

"Оспорваме кадровите промени, извършени от служебното правителство на Георги Близнашки, които са насочени главно към БСП", добави Стоилов.

Той се спря по-подробно на различията между ГЕРБ и БСП относно енергийния отрасъл. "БСП настоява проблемите в сектор енергетика да не се решават с вдигане на цените на тока. Никой не трябва да прибягва до увеличаване на цените на електрическата енергия. Това е нашата позиция", подчерта Стоилов.

Според него не е възможно стабилизирането на НЕК, ако не бъдат преразгледани досега действащите договори с някои от производителите на ток, както и с ЕРП-тата. "Без преразглеждане на част от условията, при които функционира българската енергетика, не е възможно стабилизирането на НЕК", категоричен е той.

Стоилов се спря и на темата за Корпоративна търговска банка. Той посочи, че е минало вече достатъчно време, откакто тя беше поставена под специален надзор. "Трябва да се каже истината за КТБ и кой е виновен за нейното състояние. Ние сме за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите", заяви преговарящият от БСП.

"Предлагаме да се избере след съответни законови промени ново ръководство на БНБ, не само нов управител", подчерта Стоилов.

Той заяви, че БСП е изразила своите резерви за актуализацията на бюджета. Не приемаме актуализацията на Близнашки, защото ще се увеличат разходите с милиарди, добави Янаки Стоилов.