Групировката, която превзе Триполи, контролира сайтовете на държавната администрация
Групировката, която превзе Триполи, контролира сайтовете на държавната администрация / снимка: БГНЕС, архив

Въоръжената групировка, която завзе Триполи през август и създаде самозвано правителство в Либия, установи контрол върху уебсайтовете на държавната администрация и националната петролна компания, задълбочавайки властовата криза в страната, съобщи Ройтерс.

Официалните правителство и парламент на Либия работят от градове, намиращи се на стотици километри на изток от столицата. Групировката от западния град Мисрата, която превзе министерства в Триполи, сега контролира техните уебсайтове.

На уебсайта на министър-председателя Абдулах ат Тани, който заседава заедно със своето правителство в град Байда, е показана снимката на Омар ал Хаси, когото бунтовниците от Мисрата провъзгласиха за премиер, и са написани имената на хората от екипа му.

Групировката, която се определя като правителство на националното спасение, е установила контрол и върху уебсайта на националната петролна компания, на който е показана снимката на самозвания министър на петрола.

Либийските съседи и Западът се тревожат, че конфликтът между двете съперничещи си правителства може да въвлече членуващата в ОПЕК страна в гражданска война, посочва Ройтерс.

Източник: БТА