И джихадистите, и кюрдите не могат да си позволят да загубят Кобане
И джихадистите, и кюрдите не могат да си позволят да загубят Кобане / БГНЕС

До вчера обикновен град на кръстопът, забравен на границата между Сирия и Турция, Кобане се е превърнал днес в символ на битката между джихадисткия "халифат", възхваляван от организацията "Ислямска държава", и автономията, за която мечтаят кюрдите.

Ако боевете са толкова интензивни от няколко седмици, то е защото никоя от двете страни не може да си позволи да се провали в Кобане.

На първо място Кобане е важен за кюрдите, защото неговата загуба би била "трагедия за идеала за автономен Кюрдистан в Сирия", каза Сирил Русел, анализатор във Френския институт за Близкия изток (IFPO) в Аман.

Евентуална загуба ще направи невъзможно създаването на обединен Сирийски Кюрдистан, за какъвто мечтае голяма част от тримилионното кюрдско население на Сирия, заяви географът, специалист по Сирия Фабрис Баланш.

Кобане е главен град на един от трите окръга на този автономен регион, другите два са Африн на запад и Джазире, чиито най-големи градове са Камишли и Хасака.

Загуба на Кобане, който е по средата, "би означавала невъзможност да се направи връзка" с другите два, уточни Баланш. "Африн ще бъде следващата мишена на джихадистите, а кюрдите ще бъдат блокирани в Хасака, където има опасност да бъдат атакувани", каза той. "Ако кюрдите бъдат унищожени в Кобане, те могат да бъдат унищожени и на други места", резюмира анализаторът.

Ако Кобане падне, това ще нанесе тежък удар върху легитимността на кюрдската милиция "Сили за защита на народа", която го брани със зъби и нокти от близо месец. "Групировката е под натиск. Тя трябва да докаже, че не изоставя кюрдите, че е готова да се бие до последния мъж, до последната жена", отбеляза Арън Лънд, специалист по Сирия в центъра "Карнеги". Това е основата на тяхната легитимност в очите на кюрдите".

Важно символично значение

Според Русел политико-териториално-идеологическият проект Сирийски Кюрдистан влиза в тежко противоречие с този на джихадистите. Той е "трън в очите" на "Ислямска държава", която иска да разшири територията си, за да създаде голям халифат. Превземане на Кобане би позволило на сунитската радикална групировка да се движи свободно от запад на изток, тъй като вече контролира една трета от границата с Турция (150 от 500 км), смята Лънд.

Но победа в този малък град без природни богатства, като изключим селското стопанство, ще бъде преди всичко от важно символично значение.

"Това ще е победа над кюрдите, които винаги са побеждавали", твърди Русел, имайки предвид боевете между двата противника, които се водят от година насам.

Освен това неговото превземане би дало на тази жадна за публичност групировка успех над международната коалиция, чиито самолети атакуват техни позиции от 23 септември. "Ислямска държава" ще може да твърди, че дори коалицията с далеч по-съвършените си технически средства не може да унищожи групировката, защото, както нейните членове казват, "такава е волята на Аллах", каза Баланш.

В Туитър джихадистите преименуваха града на "Айн ал Ислам" (изворът на исляма), вместо арабското Айн ал Араб (изворът на арабите), наречен така заради водоизточник от османско време. Кюрдското име Кобане вероятно е деформация на думата "компания" (от железопътна компания). В началото на 20 век градът е бил гара на железопътната линия, свързваща Ирак и Турция.

Застрашен демократичен модел?

С течение на войната в Сирия кюрдите изградиха автономия в местните съвети, представени като относително демократична практика в страна с автократично управление от почти половин век.

Най-голямата кюрдска политическа формация в Сирия Партия на демократичния съюз е светска група със социалистически уклон, която дава преобладаваща роля на жената, в това число и във въоръженото си крило "Сили за защита на народа". Един от кюрдските командири впрочем е жена.

Кюрдският проект е антипод на този на "Ислямска държава", която изповядва радикална версия на исляма и иска възкресяване на халифата, мюсюлмански управленчески модел, изчезнал преди век. За целта групировката не се колебае да обезглавява, да пребива до смърт с камъни, да разпъва на кръст тези, които смята за врагове.

Според анализатори евентуално унищожаване на кюрдския проект ще се окаже благоприятно за съседна Турция, където кюрдският конфликт е взел 40 000 жертви от 1984 година. Освен това Турция е обвинявана, че си е затворила очите за влизането на джихадисти в Сирия през нейната граница.

"Падането на Кобане е в интерес на джихадистите, но прилича най-вече на заличаване на кюрдския проект със съучастието на Анкара", смята Русел.

Източник: БТА