Над 200 деца в мащабна спортна инициатива в Габрово
Над 200 деца в мащабна спортна инициатива в Габрово / Europe Direct

Дъждът попречи на над 200 деца от Габровска област да се насладят на истинския празник, който беше организиран за тях от обединените усилия на четири институции на 16 октомври на площад „Възраждане“ в Габрово.

Да спортуваме заедно! Да се храним здравословно! Да бъдем активни! – под това мото бяха различните игри, организирани за ученици от 9 до 19 години.

Част от събитието беше Деня на здравословното хранене и спорта за деца от 3 и 4 клас, който се провежда за пета поредна година. Тук основни  организатори бяха Европейският информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата и Регионалният инспекторат на образованието в Габрово. Представители на 10 училища от областта излъчиха по два отбора – за креативни игри на тема здравословно хранене и за участие в спортните състезания.

Дъждът „като по поръчка“ заваля точно при откриването на празника,на който официални гости бяха Лиляна Хранова – Областен управител на област Габрово, Ценка Йонкова – Зам. Областен управител, Таня Христова – кмет на община Габрово, Георги Маринов – Началник на Регионалния инспекторат на образованието.

Докато отборите, които трябваше да създадат плакат на тема здравословно хранене, все пак можаха да се скрият на сухо и да реализират своята идея, състезателите при спортните щафети въпреки упоритостта си, не успяха да се преборят с времето и състезанията бяха прекратени. Всички бяха достатъчно мокри, но все пак щастливи, че всеки отбор и всеки участник получи награда за всеотдайността си, а на спортистите обещахме, че при по-добро време техните състезания ще се проведат и победителите ще получат наградите си. Първа награда за плакат на тема здравословно хранене получиха учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Габрово.

По-големите бяха и по упорити. Спортните игри, организирани от Областен информационен център Габрово и община Габрово, успяха да завършат въпреки дъжда. Участниците в кроса около община Габрово бяха разделени в две възрастови групи – 5 и 6 клас и 7 и 8 клас, момичета и момчета. Състезателите по приложно колоездене трябваше да преминат за най-кратко време по сложния маршрут, осеян с пътни знаци, а други отбори трябваше да обиколят обектите, изградени с европейски средства в града и на финала да представят наученото за тях. И тук всички получиха много награди от Областния информационен център.

С екологични дейности под надслов „Стара хартия за нова книга“ и свой щанд в инициативата се включи и екипът на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово.

Събитието се провежда в рамките на общата инициатива на мрежата от 28 областни информационни центрове в България „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“.  То е в подкрепа  на Европейския ден на здравословното хранене – инициатива на ЕК, която Европейският информационен център „Европа директно“ – Габрово организира ежегодно на територията на област Габрово. Спортната проява подчертава и важността на кампанията на Българската асоциация „Спорт за всички“ чрез инициираната най-лесно достъпна и естествена физическа активност – ходенето.