Проф. Плочев: Ебола може да се ползва за биоатака, но в Африка епидемията е естествено развита
Проф. Плочев: Ебола може да се ползва за биоатака, но в Африка епидемията е естествено развита / БГНЕС
Проф. Плочев: Ебола може да се ползва за биоатака, но в Африка епидемията е естествено развита
75650
Проф. Плочев: Ебола може да се ползва за биоатака, но в Африка епидемията е естествено развита
  • Проф. Плочев: Ебола може да се ползва за биоатака, но в Африка епидемията е естествено развита

Вирусът на ебола може да бъде използван и като биологично оръжие, но е научен факт, че развитието на епидемията в Африка е естествено - след масова смърт при горилите в Гвинея. Това коментира в интервю за Дарик началникът по Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА проф. Камен Плочев. Според него трудностите за овладяването на болестта в Африка идват от съпротивата на местното население. „Те смятат, че няма такава болест, че им я носим ние, не вярват в медицината, а на шаманите си", допълни проф. Плочев.

Той увери, че клиниката по инфекциозни болести на ВМА вече е създала екип за лечение на болен от вируса ебола. Има нужното оборудване и екипировка, но не само в България според проф. Плочев стои проблемът с мотивацията на здравните работници, които да се грижат за болните.

"Не мога да отрека факт, който съм написал в книгата си за биотероризма. Там еболата е на първо място сред агентите, които ще бъдат използвани като биологично оръжие. И това го знаят и американци, знаят го и руснаци", каза Плочев.

"Силно впечатление ми направи, когато избухна епидемията, че и американци, и руснаци и японци, казаха, че имат ваксини, върху които работят, което означава, че те са имали готовност. Тоест може да го има като биологична атака. Само че ако е като биологична атака и се пусне примерно в нашия континент механизмът няма да бъде естествен, ще стане въздушно-капков", каза проф. Плочев.

При настоящата епидемия има естествено развитие, каза професорът. Той обясни, че в Гвинея преди година 80 на сто от горилите са умрели, което означава, че там се е развила епидемия, която е обхванала вече останалия животински свят и оттам е навлязла в човешката популация.

"Анализът на епидемията говори, че най-силно засегнатата група са хората, които обслужват болните. Проблемът, който аз имам, е не да убедя вашите слушатели за това какво трябва да правят - да си мият редовно ръцете, да не пипат непознати предмети, да не ядат някаква различна храна, която е пратена от някоя африканска държава. Проблемът е, че ние не можем да убедим здравните работници да се грижат за тези хора. Те казват "Страх ме е, искам да живея, имам деца". Няма Хипократова клетва, когато се касае за живота", каза проф. Плочев.

Той обясни, че в неговия екип всички са подписали информирано съгласие. "Но съм им казал "Ще влизате в стаята при болния само ако аз съм влязъл". Аз трябва да поведа хорото. Вляза ли, това означава, че съм проверил всички възможности за избягване на заразата", каза Плочев.

Професорът отново напомни, че еболата е контактна болест и за да се зарази, човек трябва да осъществи контакт с болния или с негови секрети. Болестта не се предава чрез въздух, вода и храна, подчерта той.

Симптоми на ебола се проявяват в периода между два и двадесет и един дни след заразяване, каза Плочев и допълни, че това е голям проблем, защото "за 20 дни човек може да обиколи два пъти земното кълбо".

Заразеният не е опасен, той трябва да е болен и тогава вече става заразен, обясни Плочев. Симптомите на ебола са много висока температура, след това започват болки в стомаха, по мускулите, а след това се появяват и характерни за болестта кръвоизливи, които могат да бъдат вътрешни и външни.