Правозащитници: Престъпници превръщат в роби над хиляда украинци годишно
Правозащитници: Престъпници превръщат в роби над хиляда украинци годишно / снимка: Guliver/Getty Images

В Украйна се регистрират годишно над хиляда случая, при които хора са били превърнати в роби. От 1991 г. търговията с роби е съсипала живота на над 120 000 души. Това съобщи днес Алла Зоренко, организатор на акцията „Шествие за свобода” в Киев под егидата на международното правозащитно сдружение „А21”, предаде ТАСС.

Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора; активисти и правозащитници се събраха в центъра на Киев с плакати „Не сме за продан”, за да напомнят на украинците, че всеки може да попадне в лапите на търговци на роби.

Над 120-те хиляди регистрирани потърпевши за 23 години независима Украйна са хората, потърсили помощ от правозащитни организации, обясни Зоренко. Според нея търговците на „жива стока” изнасят украински граждани, предимно за да бъдат сексуално експлоатирани в европейски държави. В Полша изработват фалшиви документи за тях, после ги прехвърлят в Чехия или в Германия.

Има много случаите, свързани с Турция, при които се набират момичета уж за аниматорки или танцьорки, но след като пристигнат там, им вземат документите насила и ги принуждават да проституират. Зачестиха и случаите, в които се експлоатират деца, каза правозащитничката.

„Няколко милиона деца от цял свят са включени в трудова и сексуална експлоатация, в търговия с органи”, добави Зоренко. „Освен външното робство, в Украйна има и вътрешно. Огромен брой хора се страхуват да потърсят помощ, за да не станат жертви на клишетата, да не бъдат гледани с лошо око”, заяви Валентина Ушакова, юрист от киевския клон на „А21”.

За Южна Украйна според нея е характерна принудителната проституция, както и насилственият труд в селското стопанство. За Киев е по-характерна трудовата експлоатация. От две години е нараснал делът на мъжете, потърсили помощ - 56 на сто, пострадали от трудова експлоатация.

Никой обаче не успява, по думите на Ушакова, да спаси 99 на сто от хората, станали плячка на търговци на роби, при все че украинското законодателство разполага с необходимите лостове за влияние и връщане на такива хора към нормалния живот. По данни на организацията „А21” днес 27 милиона души по цял свят са в положение на роби, допълва ТАСС.

Източник: БТА