Ураганът Гонсало ще донесе дъжд и сняг в Европа
Ураганът Гонсало ще донесе дъжд и сняг в Европа / снимка: БГНЕС, архив

Тропическата буря Труди отне живота на шестима души при преминаването си в района на Гереро в Южно Мексико, съобщи Франс прес.

Поройните дъждове, придружаващи Труди, предизвикаха кални свлачища, едно от които затрупа две деца и една жена. Бурята доведе до евакуацията на близо 2000 души от планински зони в щата Гереро. 16 селища остават изолирани, нанесени са материални щети на федералната магистрала, водеща към курорта Акапулко.

Друг ураган в Тихия океан - Ана, премина близо до Хаваите и донесе обилни валежи и високи вълни, но като цяло пощади архипелага, предаде Асошиейтед прес. Остава в сила предупреждение за опасност само за части от северозападните острови Кауай и Ниихау, които са ненаселен морски резерват.

Ураганът Гонсало премина вчера покрай Нюфаундленд в Канада и ще продължи да се придвижва бързо на изток през Северния Атлантически океан, като се очаква да достигне Великобритания днес и утре. Гонсало ще донесе пороен дъжд и мощни ветрове в Западна Европа, както и обилни снеговалежи в европейските планини. Но дори още по-на юг е възможно да натрупа сняг до 15 см, от Лихтенщайн и Австрия на югоизток до Босна, Сърбия и България.

Източник: БТА