Григор Димитров загуби мястото си в топ 10
Григор Димитров загуби мястото си в топ 10 / източник: Gulliver/Getty Images

От понеделник официално Григор Димитров загуби мястото си в топ 10 на световната ранглиста, отстъпвайки с едно място до 11-ата позиция, съобщава Gong.bg.

Гришо стигна до финала на турнира в Стокхолм и взе 150 точки, но имаше да защитава 250 от триумфа през миналата година и така загуби 100. В същото време Анди Мъри увеличи актива си, ставайки шампион на турнира във Виена. По този начин шотландецът изпревари Димитров като има 3795 точки спрямо 3645 за ракета номер 1 на България.

В топ 10 има още една промяна. Победилият Григор на финала в Стокхом Томаш Бердих се изкачва на шесто място за сметка на вече седмия Кей Нишикори.

Първи продължава да бъде Новак Джокович, следван от Роджър Федерер, Рафаел Надал, Стан Вавринка и Давид Ферер.

По-важна от официалната ранглиста в момента обаче е ранглистата с представянето само от началото на годината, по която се определят и осемте участници на финалния Мастърс в Лондон.

И там Григор Димитров е на 11-о място като разликата от заветната осма позиция, на която в момента е Анди Мъри, се увеличи на 330 точки. На около 200 точки пред хасковлията са и деветият и десетият Давид Ферер и Милош Раонич. До края на сезона за Гришо предстои участие на турнира в Базел и на Мастърса в Париж, като в следващите 2 седмици ще трябва да постигне много добри резултати, ако иска да участва в Лондон.

Втората ракета на България Димитър Кутровски е 344-и в ранглистата, а останалите българи в топ 500 са Димитър Кузманов - 381-и и Александър Лазов - 388-и.