Лавров: Периодът на захлаждане в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълъг
Лавров: Периодът на захлаждане в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълъг / снимка: БГНЕС

Настъпилият период на захлаждане в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълъг, заяви руският външен министър Сергей Лавров в открита лекция за руската външната политика, предаде ТАСС.

"Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг, не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, към укрепване на новите центрове на икономическа и финансова мощ и на политическо мнение, ще изисква време", каза министърът.

"Но тези процеси вече текат, те се наблюдават в рамките на Г-20, на Шанхайската организация за сътрудничество, в на БРИКС (групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), в Латинска Америка", добави Лавров.

Според него светът преминава през период, когато се сменят епохите. Стана очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. "Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя. Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развитие", подчерта Лавров. "САЩ си присвоиха правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права (. . .) Без резолюция на Съвета за сигурност на ООН или в нарушение на мандата на ООН бяха предприети военни интервенции в Югославия и Либия. САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", каза той.

Мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос, каза Лавров. Резултатът от присъствието на международната коалиция начело със САЩ в Афганистан е незадоволителен. Страната все още е твърде нестабилна, представлява извор на сериозни заплахи, посочи Лавров, споменавайки по-специално наркозаплахата и тероризма. Антируските санкции на ЕС бяха приети под натиск от САЩ вече след подписването на примирие в Украйна. Това сочи, че основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон, "да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа", заяви руският министър.

В лекцията си Лавров подробно се спря на въпросите не разоръжаването. Той каза, че Русия е готова да ги обсъжда в цялата им съвкупност, включително въпросите за ПРО (противоракетната отбрана), за стратегическите неядрени оръжия, за разполагането на оръжия в Космоса.

"Нашите американски партньори настоятелно предлагат - вече от няколко години - да подновим преговорите за разоръжаване и да се договорим за нови мерки по съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Аз обясних на Джон Кери на срещата в Париж, че въпросите на сигурността, разоръжаването и стратегическата стабилност ние сме готови да разглеждаме изключително във взаимна връзка", подчерта министърът.

При всички обстоятелства този разговор може да бъде само комплексен, като включва въпроса за ПРО и, разбира се, проблемите, които възникват в резултат от реализацията от САЩ на т.нар. програма за мълниеносен удар, която предполага създаване на стратегически хиперзвукови оръжия без ядрени заряди, които обаче са много по-ефективни от ядреното оръжие за изпълнение на стратегически задачи, продължи Лавров.

Тук спада и проблемът за плановете на САЩ да извеждат оръжие в Космоса. САЩ сега са единствената държава, която отхвърля предложението на Русия и Китай да се подготви проект за договор за забрана на извеждането на оръжие в Космоса. Тук спадат и редица други неща, свързани с дисбаланса в конвенционалните оръжия, добави той.

"Всичко това, в съвкупност, беше съгласувано за щателно, професионално разглеждане в рамките на една от работните групи на президентската комисия, но американците замразиха тази работа", отбеляза Лавров. А сега ни предлагат, сякаш нищо не се е случило, да започнем разговор за по-нататъшно съкращаване на стратегическите ядрени оръжия. Това е нечестно. Нас ни вземат за някакви наивни глупаци", подчерта руският външен министър. Той каза още, че не вижда смисъл в присъствието на НАТО в Арктика. "Ние твърдо сме убедени, че няма никакви проблеми в Арктика, които изискват участието на НАТО, още повече, че там няма никакви проблеми, които изискват военни решения", заяви той.

Русия подкрепя правителствата в Ирак, Сирия и други страни от региона -"включително чрез мащабни доставки на оръжия и бойна техника" - в борбата им срещу религиозните екстремисти, жадуващи да вземат властта, каза Лавров. Той нарече Иран и Сирия съюзници на Москва в борбата с тероризма.

Спирайки се на мерките за активизирането на мирния процес в Украйна, той каза, че офицери от руския Генщаб оказват помощ в създаването на разграничителна линия между двете страни във въоръжения конфликт. "По молба на украинските ръководители ние изпратихме там група офицери от Генщаба, за да помогнат", отбеляза той.

Русия е готова да предостави и безпилотни самолети за мисията на ОССЕ в Украйна, добави той, като припомни, че този въпрос е бил подробно обсъждан на срещата в Милано, където с аналогично предложение са излезли Франция, Германия и Италия. През тази седмица представители на страните, които са направили такива предложения, ще се съберат да ги обсъдят на оперативна среща във Виена, съобщи Лавров.

Източник: БТА