ГЕРБ продължава консултациите с четири партии
ГЕРБ продължава консултациите с четири партии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ продължава консултациите с четири партии
75669
ГЕРБ продължава консултациите с четири партии
  • ГЕРБ продължава консултациите с четири партии

ГЕРБ ще проведе втори кръг на консултациите за коалиционни партньори с четири политически сили - БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на партийния си състав.

На отделни срещи с лидерите на партиите ще се решават и министерските места. Още едни избори до Коледа остава най-крайният вариант за страната, според Бойко Борисов.

Самият Борисов няма да участва в преговорите до момента. Той ще се намеси при очертано ясно коалиционното споразумение или ако е необходимо постигането на важен компромис. До преди седмица обаче плановете на ГЕРБ бяха във втория тур от преговорите участие да вземе лидерът на партията.

„Решихме да проведем тази седмица още едни консултации с четирите партии. Реформаторите на първо място. Единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които имат там. Аз съм твърдо „за” единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече, че техните лидери обявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам различния. След Реформаторите е БСП, Патриотите и АБВ. Това е предложени на преговорния екип”, заяви Борисов пред журналисти.

Преговорите между партиите продължават без да са ясни сроковете, в които България ще има правителство.

„Другата седмица ги събирам пак, когато ще имаме до голяма степен изчистено с кой можем да управляваме, ако има такива, и 14.00 ч. в понеделник сме в парламента. Така че дотогава трябва да имаме поне за партията изчистена концепция дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане. Защото тогава само подкрепата на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Не мога да говоря от името на другите партии, трябва да минат и тези консултации, за да чуя и тяхното мнение”, разясни още лидерът на ГЕРБ.

Въпросът за разпределението на министерските кресла в евентуалния кабинет ще се решава на лидерска среща. „Това ще го говорим на лидерска среща. Когато по програмите и детайлите постигнем консенсус, вече като седнем с лидерите ще кажем кой министър, кой зам.-министър, кой областен. Защото всички сега малко популистко говорят, че никой не говорел за позиции. Хората правят позициите, стига популизъм”, каза Борисов.

Борисов отрече да е притискан от Брюксел за съставяне на кабинет в широка коалиция. „Ще положим и тази седмица усилия. На тези, които се упражняват, че от Брюксел щели да ни кажат, то Брюксел единственото, което казват е „Направете си правителство, то да е стабилно и да има човек да носи отговорност. Това казват. Към момента не можем да им предложим нищо подобно”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

През миналата седмица ГЕРБ проведе срещи за бъдещото управление на страната с всички партии в новия парламент. От ГЕРБ откриха общи позиции по голяма част от темите с Патриотичния фронт и АБВ. Съвпадат позициите им и с Реформаторския блок. Притеснението на ГЕРБ обаче остава стабилността на политическото обединение.